Efekti El Nina

Ništa od snijega u prosincu

Sci-Tech / Flash | 21. 12. 2015. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje temperature u prosincu zabilježene u Londonu više su nego one u srpnju, poznata europska skijališta prekrivena su umjetnim snijegom umjesto pravim dok se, sa druge strane, Afrički kontinent suočava s dosada najvećom krizom nestašice hrane. Neobične meteorološke prilike zabilježene su od Velike Britanije do Australije, kako tvrde znanstvenici, posljedice su El Nina, javlja agencija Anadolija.

El Nino, koji predstavlja globalni atmosfersko-oceanski fenomen u tropskom dijelu Tihog oceana stvoren globalnim zatopljenjem, mogao bi u dogledno vrijeme postati najveća meteorološka pojava ikada. Uslijed ovog fenomena, istočni vjetrovi na Pacifiku slabe, pa se valovi tople vode šire prema Južnoj Americi gdje dolazi do povišene površinske temperature vode. Fenomen uzrokuje izuzetno tople zime te velike suše u brojnim zemljama svijeta.

Iz Ureda za vrijeme i klimatske promjene Velike Britanije ističu kako su prošlog petka, 18. prosinca, u Londonu izmjerene temperature zraka kakve su dosada bile neobične za to doba godine.

Kako prenosi britanski "The Guaridan", u prvih 17 dana prosinca, u Londonu je zabilježena prosječna temperatura od 10,6 stupnjeva Celzijusa što je temperatura koja je najsličnija mjesecu svibnju.

Navodno je El Nino već u ranoj fazi prepoznat u nekim zemljama. Tijekom godine, suša je službeno proglašena u 34 pokrajine Indonezije, na Fidžiju ponestaje pitke vode, dok se Australija bori sa suhim tlom i požarima. Široko rasprostranjeni El Nino efekti osjećaju se u Maleziji, Papua Novoj Gvineji gdje su ove godine izbili najveći šumski požari u posljednjih nekoliko desetljeća.

El Nino, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, vodu duž ekvatora u istočnom Pacifiku zagrijava oko tri stupnja Celzijusa što utječe na atmosferske cirkulacije.

"U Africi se očekuje da efekti El Nina pogode 39 milijuna ljudi. Oko 3,5 milijuna Afrikanaca može biti zahvaćeno poplavama i epidemijama. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Etiopiji gdje se predviđa kako će hrana biti neophodna za 18 milijuna ljudi", kazali su iz Svjetskog programa hrane Ujedinjenih naroda (WFP) dodajući kako je na jugu Afrike ove godine žetva žitarica pala za gotovo četvrtinu, na oko 34 milijuna tona.

Kopirati
Drag cursor here to close