Znanstvenici iznenađeni

Ništa nije kako se predviđalo: Broj ljudi će i dalje rasti

Sci-Tech / Flash | 19. 09. 2014. u 10:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 80 postotnom sigurnošću može se reći da će broj stanovnika na Zemlji sa sadašnjih 7.2 milijarde porasti do 2100. na 9.6 do 12.3 milijarde objavili su u četvrtak UN i demografski stručnjaci.

Unatoč nekim ranijim predviđanjima, svjetsko stanovništvo će rasti do kraja 21. stoljeća, uglavnom zahvaljujući visokim stopama nataliteta u subsaharskoj Africi, s istom vjerojatnošću predviđaju da će se afričko stanovništvo povećati na 3.5 do 5.1 milijarde s današnje milijarde ljudi.

''Šanse za zaustavljanje rasta svjetskog stanovništva u ovom stoljeću su 30%. Ranije prognoze govorile su o zaustavljanju rasta svjetskog stanovništva oko 2050., a neke i njegov pad'', rekao je statističar i sociolog Adrian Raftery sa sveučilišta u Washingtonu
Studija objavljena u znanstvenom časopisu Science, a zajedno sa Rafteryjem proveo ju je i UN-ov demograf Patrick Gerland.

Gerland je dodao kako bi rast trebala potaknuti subsaharska Afrika koja već danas ima brojno stanovništvo i visoke stope nataliteta. Pritom se osobito ističu Nigerija, Tanzanija, Demokratska Republika Kongo, Niger, Uganda, Etiopija, Kenija, Zambija, Mozambik i Mali.

Znanstvenici procjenjuju da će stanovništvo Azije s današnjih 4.4 milijarde porasti na oko pet milijardi 2050. i potom početi padati, dok će broj stanovnika u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi ostati svaki ispod milijarde do 2100.
Svjetsko stanovništvo doseglo je milijardu početkom 19. stoljeća, udvostručilo se 20-tih godina 20. stoljeća, a na šest milijardi poraslo 90-tih godina prošlog stoljeća. Brojku od sedam milijardi doseglo je 2011.

Kopirati
Drag cursor here to close