statistike

Nirvana Pištoljević: U BiH nema baze djece s poteškoćama

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2016. u 14:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršna direktorica neprofitne organizacije EDUS –Edukacija za sve prof. dr. sc Nirvana Pištoljević održala je u petak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu "Dugoročni ishodi neurorazvojnih poremećaja u ranom djetinjstvu".

Po njezinim riječima, organizacija EDUS zajedno s UNICEF-om i resornim federalnim ministarstvom radi na projektu unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece u BiH.

Što se tiče takvih poremećaja i njihovog postotka u BiH, Pištoljević je istaknula kako nažalost, takvi podaci nisu urađeni u našoj zemlji.

"Mi u BiH nemamo jedinstvenu statističku bazu po kojoj bismo znali koliki je broj djece s bilo kakvim poteškoćama. No, Svjetska zdravstvena organizacija - WHO raspolaže s podacima da otprilike negdje oko 15 posto svjetske populacije ima neki poremećaj u razvoju", kazala je ona u izjavi za medije, naglasivši pritom kako u SAD-u jedno od šestero djece ima neki vid razvojnog poremećaja.

Na Filozofskome fakultetu odrano je predavanje prof. dr. sc. Nirvane Pitoljevi o temi "Dugoroni ishodi...

Posted by Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru on Friday, January 29, 2016

Zbog situacije u kojoj se BiH nalazi, posebice siromaštva, jer prema svjetskim standardima u BiH je svako šesto kućanstvo na granici siromaštva, a i zbog malog broja djece koja u BiH idu u predškolske institucije, otprilike od 10 do 13 posto djece ide u takve institucije, moglo bi se reći da se kod nas, kada su u pitanju poremećaji, taj broj kreće negdje oko 15 posto, zaključila je prof. Pištoljević te dodala kako takvi životni uvjeti zasigurno utječu na razvoj djece.

Svoje predavanje studentima i djelatnicima mostarskih vrtića prof. Pištoljević je fokusirala na ranu detekciju, odnosno važnosti rane detekcije, od djetetovog rođenja pa sve do treće godine te na važnost detekcije bilo kakvog odstupanja u rastu i razvoju.

Inače, prof. Pištoljević u SAD-u predaje na postdiplomskim studijima, na predmetima specijalnog obrazovanja i inkluzije te na postdiplomskim studijima iz psihologije i primijenjene bihevioralne analize na Parma sveučilištu u Italiji.

Kopirati
Drag cursor here to close