Foodwatch

Nijemci upozoravaju: "Kinder čokoladice kancerogene"

Sci-Tech / Flash | 05. 07. 2016. u 11:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testovi koje je provelo njemačko udruženje za zaštitu potrošača "Foodwatch" pokazali su da "kinder" čokolade sadrže opasnu materiju koja izaziva rak.

Pored Kindera, "pozitivna" su bila i još dva brenda dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "Kinder rigl“, Lindtove "Fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "Sunrise classic choco happen“, zbog toga što sadrže "moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, stoji u izvještaju Foodwatcha.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu“, rekao je John Haag, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasic´ena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder“ čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveću razinu tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom priopćenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno tiskano bojom koja u sebi ima ta ulja, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close