agresivne ptice

Nije do Hitchcocka: Vrane u Austriji napadaju ljude!

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2017. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je film Ptice Alfreda Hitchcocka bio horor koji je većini služio tek za ''treniranje'' živaca, jedan stvarni događaj iz austrijskog grada Linza pokazuje kako potencijalna agresivnost ptica prema čovjeku ipak nije samo pusta mašta filmskog genija.

Naime, u parku Sveučilišne klinike (KUK) u LInzu vrane su napale ljude te je pristup jednome dijelu zelenih površina morao biti privremeno zabranjen.

Vrane koje u tom bolničkom parku oduvijek mirno žive pored ljudi, branile su svoj teritorij kako bi zaštitile gnijezda, kazao je glasnogovornik klinike za Kronen Zeitung.

Ptice su, ugledavši ljude u 'svome' reviru, prvo agresivno kriještale u znak upozorenja, a kako se na njihovu galamu nitko nije osvrtao, napadale su ljude odostraga, pokušavajući ih kandžama i kljunovima ozlijediti po glavi.

Takvo ponašanje ptica, objasnio je ornitolog Michael Lederer, ukazuje na poriv da se brane, a ljude koji dolaze u blizinu njihovih gnijezda vide kao potencijalnu opasnost po svoj budući podmladak ili partnere u parenju.

Vrane su inače zaštićena vrsta, te ih se ne smije ubijati, napomenuo je Lederer za Kronen.

Klinika u Linzu očito već zna kako reagirati u ovakvim slučajevima, jer nije prvi put da se u njihovome parku 'domaće' vrane ponašaju agresivno prema ljudima.

Stoga se taj dio parka zatvara za posjetitelje u trajanju od tri tjedna, dok ne završi sezona parenja.
Nakon toga napetost popušta, vrane postaju miroljubive i park je ponovno dostupan za sve.

Kopirati
Drag cursor here to close