brand Filozofskog

'Neslaganja i razmimoilaženja' među mladim znanstvenicima u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2015. u 12:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neslaganja i razmimoilaženja su matrica cijele zapadne civilizacije, odnosno neslaganje je upisano u zapadnu tehno-liberalnu civilizaciju, istaknuo je danas u Mostaru u izjavi za medije politolog i asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić, a u povodu konferencije "Mladi znanstvenici-Znanost kao kultura neslaganja" koja se danas održava na spomenutom fakultetu.

''To je naša sudbina, ali mi se ne čini da je BiH tu izdvojena i da je poseban slučaj'', kazao je Barbarić. Po njegovim riječima, kada imate tako široku različitost jednostavno ne može doći do jedinstvenog glasa.

Barbarić navodi kako upravo tu dolazi do neslaganja. Ističe i to kako najzanimljiviji dio konferencije nisu sama izlaganja već dio kada se razmjenjuju disciplinarna razmimoilaženja.

''To je poruka čitave konferencije, da se ta razmimoilaženja jasno iznesu, jasno artikuliraju, a na kraju krajeva zašto ne i pokušati sintetizirati kroz jasne poruke na ovakve načine'', istaknuo je Barbarić. Samir Forić s Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu tijekom današnje konferencije se bavio autonomijom i angažmanom intelektualaca u BiH u javnom prostoru.

Forić ističe kako je zaključak da se intelektualci mogu angažirati i bez praćenja medija. Kod nas vlada percepcija da je intelektualan angažman samo onaj koji se događa u okviru medijskog prostora, naveo je Forić. Navodi kako se slika intelektualne neangažiranosti ponavlja i stvara pritisak na sve koji pripadaju akademskoj zajednici da su oni neangažirani.

Član Organizacijskog odbora konferencije Mate Penava kazao je kako je svrha konferencije bila skupiti što više mladih istraživača s Filozofskog i susjednih fakulteta iz BiH i regije. Nadaju se kako će ubuduće uspjeti spomenutu konferenciju predstaviti kao brand Filozofskog fakulteta, kao nešto po čemu će biti poznati u BiH i regiji i to po kritičkom mišljenju, promišljanju o svim bitnim problemima koji muče ovu državu ili akademsku zajednicu.

Kopirati
Drag cursor here to close