Dokazano

Nepristojno ponašanje zarazno je kao i gripa

Sci-Tech / Flash | 02. 12. 2015. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije istraživanje pokazuje kako je nepristojno ponašanje zarazno u istoj mjeri kao i gripa.

Naime, osobe koje su bile izložene takvom ponašanju ili su doživjele nepristojnosti, vremenom prestanu reagirati na tu negativnu društvenu pojavu. I ne samo to, one se vrlo često i same počnu ponašati loše prema drugima, šireći agresivno raspoloženje na okolinu.

S približavanjem sezone gripe, mnogi će se poželjeti cijepiti. Istraživanje Jonasa Salka i Thomasa Francisa pomoglo je čovječanstvu da ograniči širenje ove neugodne bolesti, a samo cijepljenje je spasilo na desetine tisuća života.

Ali, da bi došli do cjepiva, prenosi Tanjug, znanstvenici su prethodno morali identificirati uzroke gripe i, što je jako važno, shvatiti koliko je virus zarazan.

U svom istraživanju, Trevor Foulk, Andrew Woolum i Amir Erez sa sveučilišta Florida, slijedili su isti princip: pokušali su otkriti uzroke jedne druge pošasti - neodgoja.

U nizu studija, Foulk i njegove kolege pokazali su da žrtve nepristojnog ponašanja postaju i same vinovnici istih destruktivnih postupaka.

Kako prenosi Tanjug, američki istraživači su raznim testovima otkrili da nisu zarazni samo ekstremni oblici negativnog ponašanja (poput maltretiranja, udaranja) već i oni "bezazleniji", kao što su verbalne nepristojnosti, s kojima se svakodnevno susrećemo.

Ustanovili su kako ljudi "usklađuju" svoje ponašanje prema ponašanju drugih, te da se zaraza, kao i kod gripe, najčešće širi nevisno o našoj svijesti, pa čak i o našoj volji.

Izloženost nepristojnom ponašanju, navode istraživači, ne samo da jasno utječe na naše vladanje i način na koji reagiramo na nekulturu drugih, već nas potiče da se i sami tako ponašamo, te širimo zarazu na sve oko sebe.

Kopirati
Drag cursor here to close