Nuklearni pregovori

Nepoznata količina nuklearnog oružja kojim raspolaže Iran

Sci-Tech / Flash | 09. 11. 2014. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju je započeo razgovore s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i posrednicom EU Catherine Ashton u Omanu u pokušaju da se osnaže napori rješavanja spora u vezi s iranskim nuklearnim programom, priopćio je dužnosnik.

Razgovori, koji imaju za cilj ukidanje iranskog osjetljivog obogaćivanja urana u zamjenu za postupno ukidanje sankcija, održavaju se samo dva tjedna uoči roka, 24. studenog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma. Iranski državni mediji također su javili o pokretanju razgovora u Muscatu.

Zapad sumnja da Iran tajno pokušava razviti nuklearno oružje, ali Islamska Republika tvrdi da je njezin nuklearni program namijenjen isključivo u mirnodopske svrhe.

Najosjetljivija neriješena pitanja su ukupni iranski kapaciteti za obogaćivanje urana, trajanje svakog dugoročnog sporazuma i tempo kojim se međunarodne sankcije postupno ukidaju, sudeći po zapadnim diplomatima uključenim u pregovore.

Dok je Kerry doputovao u Oman u nedjelju ujutro, visoki američki dužnosnik izjavio je da će trostrani razgovori biti "značajan sastanak", koji će biti usmjeren na ostvarenje napretka u cilju ispunjavanja roka.

Američki službenici tvrde kako još postoje velike razlike između dvije strane u pregovorima. Kerry je izjavio prošlog tjedna da Sjedinjene Države i njihovi partneri ne razmišljaju o produženju roka, 24. studenog, iako su ostavili otvorenom mogućnost da bi pregovori mogli biti nastavljeni i iza tog datuma ukoliko se oko ključnih pitanja postigne dogovor i nakon toga se razgovara samo o tehničkim detaljima.

Visoki iranski službenik blizak razgovorima izjavio je Reutersu da će učesnici raspravljati o "jazovima koji su još ogromni, iranskim kapacitetima (obogaćivanja urana) i okvirnom roku za ukidanje sankcija".

Kopirati
Drag cursor here to close