Međunarodni dan

Nepismene osobe - heroji svakodnevnice

Sci-Tech / Flash | 08. 09. 2015. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanjom ''Heroji svakodnevnice'' danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Međunarodni dan pismenosti, 8. rujan, a cilj je ukinuti nepismenost.

U okviru projekta ''Podrška obrazovanju odraslih'' organizirani su info-štandovi u Sarajevu, Kaknju, Banja Luci, Zenici, Mrkonjić - Gradu, a svojevrsna poruka je da se ne treba stidjeti nepismenosti nego da treba raditi na opismenjavanju i da nepismene treba uključiti u sistem obrazovanja.

''Kampanja ''Heroji svakodnevnice'' treba stvoriti pozitivan imidž. Sve osobe koje nisu završile osnovnu školu, se ne trebaju zbog toga stidjeti, već trebaju biti ponosne na to što, usprkos poteškoćama, nestašici i drugim problemima, imaju priliku da se ponovno uključe u sustav obrazovanja. Za njih želimo reći da su heroji svakodnevnice'', kazala je Azra Ramić, stručna savjetnica u GIZ projektu.

Dodala je da se kampanja realizira već četvrtu godinu i rezultirala je povećanjem broja polaznika u osnovnim školama. Što je konkretan uspjeh ove kampanje.

Kao primjer, navela je da je u Osnovnoj školi ''Džemaludin Čaušević'' u Sarajevu, prije četiri godine bilo 15 polaznika, a danas je 60 prijavljenih koji su se uključili u program opismenjavanja.

Ramić je također kazala da u odnosu na broj stanovništva, kampanja je najuspješnija u Sarajevu, jer ima veći broj obrazovnih ustanova.

Nema pouzdanih podataka o broju nepismenih, a nema još ni rezultata popisa stanovništva 2013., ali, Ramić kaže da je prema podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo u lipnju bilo 2.000 registriranih osoba koje su nepismene.

Organizator kampanje je Njemačka vladina organizacija Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH koja od 1995.godine pruža podršku zemljama jugoistočne Europe u uspostavi demokratskih struktura i konkretne tržišne ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close