oprezno

Nemojte nikada uzimati antibiotike na svoju ruku

Sci-Tech / Flash | 22. 12. 2016. u 08:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvoj medicinske mikrobiologije, infektologije i razvoj antimikrobne terapije smanjili su obolijevanje i smrtnost od infektivnih bolesti na do tada najnižu razinu u povijesti ljudske vrste.

Također, sve bolji uvjeti za život i bolja, pravilna ishrana učinili su da se prosječan ljudski vijek jako produži. Dostignuća suvremene medicine omogućuju multidisciplinaran pristup u dijagnostici i terapiji. Do dijagnoze bolesti može se doći na više načina, korištenjem različitih suvremenih postupaka.

Postoji veliki broj infektivnih bolesti za koje se sa prilično velikom vjerojatnoćom može pretpostaviti uzročnik. Na primjer, uzročnik gnojne angine je streptokok grupe A, uzročnik tuberkuloze je bacil tuberkuloze, uzročnik gonoreje je gonokok itd.

Vremenom, uočeno je da mikroorganizmi posjeduju urođenu "osjetljivost" i "neosjetljivost" prema različitim vrstama i grupama antibiotika. Također, tijekom posljednjih 60 godina otkriveno je i sintetizirano na desetine novih antibiotika, od kojih su mnogi ušli u upotrebu. Sve iznijete činjenice ukazuju na to da je borba sa infekcijama jednostavna, rutinska i predvidljiva stvar. Nažalost, nije tako. Višedesetljetna (zlo)upotreba antibiotika dovela je do promjene obrazaca osjetljivosti mikroorganizama prema antibioticima.

Također, sposobnost mikroorganizama da se prilagode novim uvjetima je izuzetna. Lijekovi koji su dugo i suvereno korišteni danas često više nisu efikasni. Danas postoje mikroorganizmi neosjetljivi na veliki broj različitih antibiotika, a to predstavlja veliki terapijski problem. Zbog toga, kada ste bolesni i kada vaš liječnik smatra da postoji potreba da vam se uradi mikrobiološki pregled, uradite ga.

Dobra i pravovremena mikrobiološka dijagnostika omogućuje vašem liječniku da dobije potrebne informacije o uzročniku bolesti, primjeni optimalnu terapiju, olakša i skrati tok bolesti i spriječi nastanak i širenje mikroorganizama neosjetljivih na antibiotike. Svjetska zdravstvena organizacija je borbu protiv infektivnih bolesti i pravilnu upotrebu antibiotika postavila kao jedan od prioriteta, prenose Nezavisne novine.

Važno je znati

- liječite se antibioticima samo onda kada vaš liječnik smatra da je to potrebno, a prema rezultatima mikrobiološkog pregleda;
- liječite se dovoljno dugo, onako kako vam je liječnik naložio;
- nemojte nikada uzimati antibiotike na svoju ruku;
- mikrobiološka dijagnostika je brz način da vaš liječnik dobije sve informacije potrebne za vaše liječenje.

Kopirati
Drag cursor here to close