Dilberović

Ne razmišlja se o povratku na osmogodišnje obrazovanje

Sci-Tech / Flash | 10. 05. 2016. u 11:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Relevantne obrazovne vlasti ozbiljno ne razmišljaju o vraćanju na osmogodišnje obrazovanje, rekla je ministrica obrazovanja i znanosti Federacije Bosne i Hercegovine Elvira Dilberović.

U intervjuu za Faktor, Dilberović je rekla kako je njezino ministarstvo upoznato s kritičkim opservacijama vezanima za devetogodišnje osnovno obrazovanje.

''Ne samo što je to praksa u zemljama Europske unije, nego je i stav same pedagoške struke da djeca u ranoj dobi imaju najveći potencijal za učenje, kao i da imaju višestruke koristi od rane socijalizacije u grupi vršnjaka'', pojasnila je.

Dilberović je rekla kako se u BiH u posljednja dva desetljeća provode korjenite reforme obrazovnog sustava, a među najznačajnijim su uvođenje obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Federalna ministrica je u intervju za Faktor govorila o reformi obrazovnog sustava, značaju devetogodišnjeg obrazovanja, neprilagođenosti obrazovanja kadrova s potrebama tržišta rada te se osvrnula na preopterećenost učenika gradivom.

''Jedna od reformi koja obuhvaća sve razine obrazovanja jeste izrada Kvalifikacijskog okvira u BiH, koja treba doprinijeti jasnijem, transparentnijem i kvalitetnijem obrazovanju i kvalifikacijama koje će biti usporedive s onim u drugim europskim državama'', istaknula je Dilberović.

Istaknula je da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti posljednjih godina radi na koncipiranju dokumenata koji bi pomogli razvoju djelatnosti karijerne orijentacije jer bi afirmiranje suvremenog pristupa razvoju karijerne orijentacije doprinijelo odgovornijim i kvalitetnijim odlukama mladih u vezi s izborom srednje škole te fakulteta, odnosno buduće profesije.

''Kroz karijernu orijentaciju ojačale bi se njihove kompetencije za donošenje informiranih, osviještenih i na činjenicama zasnovanih odluka o izboru budućeg zanimanja te upravljanje procesom obrazovanja i razvoja karijere u kasnijem stadiju'', zaključila je Dilberović u intervjuu za Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close