Bitka koje nije bilo

Našalio se oko borbi ISIL-a u izmišljenom gradu pa izazvao opću paniku

Sci-Tech / Flash | 16. 06. 2015. u 15:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ahmad al-Mahmoud živi u Londonu i na Twitteru vodi profil (@IraqSurveys) putem kojeg prati sve važne događaje iz Iraka te je više od 14 tisuća korisnika koji ga prate na ovoj mreži do sada naviklo na objavljivanje ozbiljnih (i stvarnih) vijesti.

Prije nekoliko dana Ahmad je na Twitteru napisao kako su se borci IS-a, nakon velikih borbi sa šijitskim i vladinim snagama, povukli iz iračkog grada Shichwe te su korisnici Twittera počeli objavljivati kako je na ulicama iračkog gada Karbale velika proslava povodom pobjede nad IS-om, dok su drugi pisali o velikim kolonama izbjeglica iz Shichwe, prenosi Zimo.co.

Nakon objave ovih informacija, pripadnici šijitskih snaga iz Iraka na društvenim mrežama počeli su se hvaliti velikom pobjedom, a javili su se i borci koji podržavaju IS te su najavili osvetu zbog bitke za Shichwu, što je izazvalo paniku i izvan granica Iraka te su se mrežom proširile informacije kako bi, u svrhu zaštite svojih granica, Saudijska Arabija trebala mobilizirati vojsku na granici s Irakom.

No, ne samo da se ova bitka nikada nije dogodila, već u Iraku niti ne postoji grad Shichwa te, kako su prenijeli na BBC-u, ova riječ označava tradicionalnu metodu proizvodnje mliječnih proizvoda.

Ahmad je mislio da će samo zbog tog imena svima biti jasno kako je riječ o šali te se prilično iznenadio kada je počeo čitati informacije o stanju na terenu pa čak i kada je vidio (lažne) mape Iraka s ovim gradom i ucrtanim prodorima vojnika koje su neki korisnici objavili na Twitteru.

Problem se nalazi u činjenici što je on do sada uvijek objavljivao ozbiljne i istinite statuse, priče i linkove na vijesti tako da nitko nije posumnjao da je riječ o šali koju je pokrenuo zato što mu je bilo – dosadno.

Iako je njegova šala izazvala prijetnje i veliku paniku kod dijela ljudi, on tvrdi kako to nije njegov problem te kako bi svaki pravi Iračanin trebao znati što je shichwa, prenosi Zimo.co.

Dodao je kako je samo htio malo provocirati sve strane u sukobu da vidi hoće li prisvojiti zasluge za pobjedu u izmišljenoj bitci te se pokazalo da je bio u pravu jer su samo nekoliko sati nakon njegove objave na Twitteru stranice šijitskih organizacija na Facebooku počele pisati o velikoj pobjedi nad ISIS-om.

Kopirati
Drag cursor here to close