zahtjevaju od Vlade

Naša stranka Mostar: Želimo prave razloge odgode početka školske godine

Sci-Tech / Flash | 14. 09. 2016. u 10:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka Mostar zahtijeva od Vlade HNK da organizira press konferenciju i pojasni razloge odgode početka školske godine do 15. rujna.

''Nakon skoro svakodnevnih padavina u proteklih 10 dana, svima je već postalo jasno da razlog koji je Vlada dala ranije (previsoke temperature) ne samo da nije istinit nego je i provokativan jer vrijeđa inteligenciju građana'', kazala je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke.

''Pravi razlog za odgodu nastave se, kako navode pojedini roditelji koji su se javili nama, kao i Udruzi Naša djeca, krije u činjenici da je prema novom Zakonu o radu sad trebalo regulirati pitanje radnih odnosa za 50 do 60 ljudi koji su godinama imali ugovore na određeno vrijeme'', dodala je Baralija.

Prolongiranjem početka školske godine stvara se, kako kaže Baralija, veći prekid u trajanju radnog odnosa od 60 dana, te se na taj način spomenute uposlenike i dalje ostavlja u nezavidnoj poziciji u kojoj potpuno ovise o političkoj volji poslodavca.

''Kako bi se zaustavile dalje špekulacije, zahtijevamo da Vlada HNŽ, a pogotovo Ministarstvo obrazovanja, u što skorijem roku da uvjerljiva i racionalna objašnjenja, kako za odgodu početka školske godine, tako i za ranije spomenute optužbe i općenito način kako se zapošljavaju učitelji, nastavnici i profesori, te kakva su njihova radna prava i obveze'', zaključila je Baralija.

Podsjetimo, iz  Vlade HNŽ-a za Bljesak.info ranije su demantirali tvrdnje da se nastava odgađa zbog primjene spornih dijelova novog Zakona o radu.

''U obrazloženjima odluke Vlade HNŽ-a su sadržani zahtjevi ravnatelja škola u kojima su navedeni razlozi zbog kojih je predloženo prolongiranje početka nastave, a među njima, niti jedna tema nije bila Zakon o radu'', rekao nam je tada glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Po riječima Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a, tumačenje dijela Zakona u kojem je 'sporan dio' ugovora na neodređeno vrijeme je, netočno i pogrešno.

''Zakon se donio prije nepunih godinu dana, tako da te tvrdnje ne stoje. Dakle morate imati tri godine rada te se ne smije praviti pauza više od 60 dana, onda se automatski primate u stalni radni odnos. U Zakonu o radu ugovor na neodređeno vrijeme se dobiva ako ne postoji prekid u radu tri godine'', pojasnio je ranije Lauš za Bljesak.info, govoreći da je Sindikat vršio pritisak i obavljao odgovore s predsjednikom Vlade i ministrom obrazovanja, da se svi koji su najmanje tri godine bili u radnom odnosu prevode u stalni radni odnos, a ravnateljima je poslano da naprave procjene.

Lauš je ranije za naš portali pojasnio kako misli da se neće puno izgubiti što se tiče nastave, jer su po kalendaru bila uračunata četiri dana više.

''Tako da, ako će nakon zimskih praznika nastava početi 11. u srijedu, a mi započnemo u ponedjeljak onda smo već dobili dva dana. A ja ću biti protiv svakog pokušaja da se nastava izvodi subotama'', rekao je Luš, govoreći kako ne treba dizati previše buke oko odgode početka nastave, koja započinje 15. rujna kako je i planirano.

Kopirati
Drag cursor here to close