Sunčev sustav

NASA ima plan za traženje života na Europi

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2017. u 09:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle je godine NASA zadala znanstvenicima zadatak izrade koncepta sonde koja bi mogla na Jupiterovom mjesecu Europi započeti potragu za tragovima života.

Europa se, naime, smatra jednim od najvjerojatnijih mjesta u Sunčevom sustavu (osim, dakako, Zemlje) na kojem bi se mogao stvoriti život, pa NASA već neko vrijeme planira posjetiti ovo mjesto i provjeriti to iz prve ruke.

Sada je tim od 21 znanstvenika dostavio NASA-i studiju izvedivosti takvog pothvata, koji bi imao tri cilja: tražiti dokaze života, ispitati nastanjivost Europe, te ispitati karakteristike površine ovog mjeseca za buduće robotske misije.

Tim je izradio plan za takvu misiju koji uključuje način istraživanja Europe i njezinog (vjerojatnog) oceana slane vode koji se krije ispod ledene površine, piše Bug.hr.

Izrađena studija uključuje i koncept sonde koja bi se spustila na površinu Europe i tamo obavila istraživanja.

Ovo je tek prvi korak prema pokretanju misije – plan je prema Jupiterovom mjesecu poslati letjelicu u 2020-tim godinama. Ona bi nekoliko puta proletjela kraj Europe i prema njoj poslala navedenu sondu.

Ostvari li se taj plan, u narednom desetljeću bit će, dakle, lansirana NASA-ina letjelica čija je osnovna misija traženje života.

Bit će to prvi takav projekt od 1970-ih godina prošlog stoljeća kada su, s istim ciljem, prema Marsu lansirane letjelice iz programa Viking.

Kopirati
Drag cursor here to close