Revolucionarno

Napravljene primitivne forme umjetne sperme i jajnih stanca

Sci-Tech / Flash | 26. 12. 2014. u 08:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primitivne forme umjetne sperme i jajnih stanca prvi su uspjeli napraviti znanstvenici na Cambridge u znanstvenom dostignuću koje bi moglo u potpunosti promijeni borbu protiv steriliteta u budućnosti.

Tim istraživača je do ranih faza spolnih stanica stigao uzgajanjem matičnih stanica u posebno kontroliranim uvjetima tijekom tjedan dana, a zatim su sličnu tehniku primijenili na stanicama kože odraslih ljudi, koje su "pretvorili" u spermatozoide i jajne stanice.

Njihov uspjeh znači da bi u budućnosti liječnici u borbi protiv sterliteta mogli sintetizirati spolne stanice koje imaju isti genetski materijal kao pacijenti.

Dobivene stanice imaju potencijal da se razviju u zrele spermatozoide i jajne stanice, mada to još nije izvedeno u laboratorijskim uvjetima.

Sljedeći korak je ubacivanje ranih faza spolnih stanica u jajnike eksperimentalnih miševa, što će pokazati da li sazrijevanje ćelija može da se očekuje u organizmu pacijenata.

Tim koji predvodi Azim Surani pokušao je sa nekoliko različitih pristupa prije nego što je pronašao način da u kratkom roku dobije željene rezultate.

"Sve se odvija nevjerojatno brzo. Sada možemo da prikupimo matične stanice i kada ih smjestimo u odgovarajuće uvjete, dobivamo primordijalne spolne stanice za pet do šest dana", rekao je Surani.

Nekoliko timova nznanstvenika se bavilo sličnim istraživanjem u prethodnih 15 godina, ali niko dosad nije postigao uspjeh sa sintetiziranjem ljudskih spolnih stanica.
Inače, britanski zakoni zabranjuju korištenje umjetnih spermatozoida i jajnih stanica u terapiji parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Ukoliko dođe do promjena, ovo istraživanje bi mnogima omogućilo da u procesu umjetne oplodnje koriste vlastiti genetski materijal.

Kopirati
Drag cursor here to close