Svijet u bojama

Napravljene naočale koje pomažu daltonistima da razaznaju boje

Sci-Tech / Flash | 25. 03. 2015. u 17:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napredak tehnologije omogućio je razvijanje posebnih naočala koje omogućuju osobama koje pate od daltonizma da prepoznaju boje.

U svijetu osoba s daltonizmom nema ni zelene, ni crvene boje, već mnoštvo sive i bež nijansi.

Kako bi im pomogli u uklanjanju posljedica ove anomalije, stručnjaci kompanije Enchroma proizveli su naočale koje filtriraju boje kako bi ih učinile vidljivijima.

"Nikada prije toga nisam mogla razaznati ružičastu boju", uvjereno je izjavila mlada žena koja je probala naočale.

"Kada moj sin crta, stalno mijenja bojice. Sada znam i zašto", zadovoljno je rekao muškarac koji se uz pomoć naočala prvi put mogao diviti crtežima svog mališana.

Daltonizam je vid djelomičnog sljepila koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja boja. Termin je dobio ime po engleskom kemičaru Johnu Daltonu, koji je 1798. prvi opisao ovu anomaliju čula vida koju je i sam imao.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci - fotoreceptori za tri osnovne valne dužine svjetlosti koji se dijele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima - podjela se ne odvija pravilno pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamijene jednu boju za drugu.

Kopirati
Drag cursor here to close