Nobelova nagrada

Nagradu Nobel za fiziku dobili Serge Haroche i David Wineland

Sci-Tech / Flash | 09. 10. 2012. u 13:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. dijele Francuz Serge Haroche i Amerikanac David Wineland za svoje radove na polju kvantne fizike, priopćio je u utorak odbor za dodjelu nagrade, prenose agencije. Haroche i Wineland su nagrađeni za "svoje nove eksperimentalne metode koje omogućuju mjerenje i rukovanje pojedinačnim kvantnim sistemima".

"Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici pošto su uspjeli direktno promatrati pojedinačne kvantne čestice, a da ih pritom nisu uništili", dodaje se u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

Njihovi radovi mogli bi omogućiti razvoj superbrzog kompjutera temeljenog na kvantnoj fizici, prenosi Reuters. "Možda bi kvantni kompjuter mogao promijeniti naš svakodnevni život na isti način kao što je to klasični kompjuter napravio u prošlom stoljeću", navodi akademija.

Haroche (68), s kolegom iz Ecole normale superieure (ENS) Jean-Michelom Raimondom, uspio je 2008. promatrati prijelaz fotona iz atipičnog stanja kvantnog svijeta u stanje koje savršeno odgovara klasičnoj fizici, fenomen koji se zove "dekoherencija". Wineland (68) je radio na polju kvantne optike i "istraživao temeljnu interakciju između svjetla i materije", ističe odbor, prenosi AFP.

Njih dvojica će podijeliti novčani dio nagrade u iznosu od 1,2 milijuna dolara. Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine od 1901. godine u oblastima medicine, fizike, kemije, književnosti, mira i ekonomije. Prvi dobitnik ovog priznanja bio je Nijemac Wilhelm Rontgen za otkriće x-zraka, a ove godine će ukupan broj dobitnika dostići 194.

Ime dobitnika nagrade iz oblasti kemije bit će objavljeno u srijedu, a laureati Nobelovih nagrada za književnost i mir bit će proglašeni kasnije ovog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close