BioEMIS

Na Sveučilištu u Mostaru otvara se diplomski studij medicinske informatike

Sci-Tech / Flash | 24. 02. 2014. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano otvaranje Diplomskog studija medicinske informatike na Sveučilištu u Mostaru bit će održano u utorak, 25. veljače, u 12:00 sati u Amfiteatru Medicinskog fakulteta.

Cilj ovoga Studija je razvijanje sposobnosti primjene i korištenja računarskih znanosti i informacijskih tehnologija s posebnim naglaskom na primjenu u području medicine (obrada medicinske slike, biosignala i informacijskih sustava u zdravstvu, „e-medicina“).

Zdravstvo je informacijski vrlo intenzivna djelatnost. Ukupna količina podataka, informacija i znanja u zdravstvenoj zaštiti vrlo je velika i eksponencijalno raste, što izaziva “informacijsku krizu”. Taj je porast osobito uzrokovan dvama faktorima: prvo, napretkom medicinske znanosti, što dovodi do uvođenja novih medicinskih postupaka i generiranja povećane količine podataka; drugo, društvenim razvojem koji utječe na opseg zdravstvene zaštite i zdravstveni standard te zahtijeva nadzor nad sustavom zdravstva u svrhu njegova financiranja.

Medicinska informatika sa svoje strane sudjeluje u rješavanju problema obrade podataka te proizvodnje informacija i prijenosu tih informacija te na taj način doprinosi izbjegavanju ili bar ublažavanju informacijske krize.

Medicinska informatika se bavi sistematiziranom obradom podataka, informacija i znanja u medicini i zdravstvu. Medicinska informatika je kombinacija područja informacijskih tehnologija i medicine s ciljem razvoja sustava potrebnih za administrativno širenje informacija, unaprijeđenja kliničkog tijeka rada te poboljšanja sigurnosti sustava zdravstva.

To uključuje integraciju informacijskih znanosti, računalne tehnologije i medicine u cilju prikupljanja, organiziranja i sigurnosti informacijskih sustava i zdravstvenih podataka. Velika ekspanzija medicinskog znanja, razvoj tehnologija i novih lijekova u znatnoj mjeri mogu poboljšati kvalitetu zdravstvene usluge pacijentima, a poznavanje ovih područja i praćenje njihovog razvoja predstavljaju ključ uspjeha.

Ovi sustavi također bi trebali omogućiti integraciju kliničkih smjernica i direktiva, razumijevanje i prihvaćanje formalnog medicinskog žargona, skladištenje i povezivanje podataka, prijenos i jasno komuniciranje. Medicinska informatika može se primijeniti u svim zdravstvenim područjima: područje primarne zdravstvene zaštite, opće prakse, bolničkog liječenja, rehabilitacija, uključujući i različitia specijalistička područja zdravstvene zaštite. Informacijski sustavi mogu se upotrijebiti za stvaranje veće operativne učinkovitosti u tri osnovne funkcije zdravstva: kliničko, administrativno i financijsko.

Studenti su u mogućnosti identificirati i formulirati probleme te suočiti se s izazovima u području medicine i zdravstvene skrbi primjenom informacijske tehnologije, primijeniti tehnologije i telekomunikacijski softverski inženjering u zdravstvu kroz rješavanje problema primjenom i razvojem rješenja iz područja e-medicine u skladu s međunarodnim propisima i standardima, dizajnirati i primijeniti osnovne metode za obradu i analizu fizioloških signala i za analizu medicinskih slika.

Na Studij medicinske informatike mogu se upisati studenti koji su završili preddiplomski studij iz područja informacijskih tehnologija ili računalnih znanosti odnosno zdravstvenih studija i koji su kroz prethodni studij imali u nastavnom planu temeljne kolegije prvog semestra Medicinske informatike.

Završetkom diplomskog studija medicinske informatike stječe se diploma o završenom studiju i naziv ''magistar/magistra medicinske informatike''.

Kopirati
Drag cursor here to close