Stvaramo drugačiju planet

Mračna slika temperaturnih promjena tijekom proteklih pola stoljeća

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2012. u 11:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici tvrde da su velike vrućine u proteklih nekoliko godina povezane sa klimatskim promjenama, a klimatolog NASA-e dr. James Hansen smatra da je budućnost Zemlje mračna ako se nastavi sagorijevanje svih fosilnih goriva.

Istraživači kažu da su pouzdano dokazali da su visoke temperature povezane sa ciklusom klimatskih promjena.

Šumski požari koji bjesne u Oklahomi šire se uglavnom zbog prošlogodišnjeg talasa vrućine. Klimatolog James Hansen kaže da je taj val bio dio promjene vremenskih uvjeta tijekom proteklih 60 godina.

U studiji "Novo kockanje sa klimom: Percepcija javnosti prema klimatskim promjenama", Hansen ocrtava mračnu sliku temperaturnih promjena tijekom proteklih pola stoljeća.

Na konferenciji za medije u New Yorku Hansen je rekao da se učestalost vrelih ljetnih perioda povećava i da je ta pojava gotovo sigurno posljedica globalnog zagrijavanja.

"Frekvencija anomalnih temperatura mijenja se tako što imamo sve više neobično toplih godišnjih doba, manje neobično hladnih, ali što je najvažnije, toplija godišnja doba su sve češća“, kaže Hansen, a prenose američki mediji.

Studijom su obuhvaćene zabilježene a ne projektirana temperature od 1951. do 2011. godine.

Da bi ilustrirao te promjene Hansen je upotrijebio analogiju sa kockom.

Tako je 1980. godine postojala jednaka šansa da godina bude osrednja, ekstremno topla ili ekstremno hladna. Kocka je imala dvije stranice bijele, dvije crvene i dvije plave.

Ali u proteklih 30 godina kocka se izmijenila tako da su sada oko četiri i po stranice crvene.

Prema njegovim riječima, postalo je jasno da ćemo, ako sagorimo sva fosilna goriva, stvoriti potpuno drugačiju planetu.

To jednostavno ne smijemo da uradimo, kaže Hansen, ali politika to još ne uzima u obzir jer ljudi pokušavaju da iskoriste sva fosilna goriva koja mogu da nađu.

Dr. Hansen smatra da je još moguće izbjeći najgore posljedice, kao što je rast nivoa mora od nekoliko metara, što bi teško pogodilo mnoge priobalne gradove.

Kopirati
Drag cursor here to close