Prezentacija

Mostarski univerzitet sudionik nekoliko projekata, a studenti nezainteresirani

Sci-Tech / Flash | 16. 02. 2016. u 23:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

39. rođendan Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru nastavljen je prezentacijom znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata, a prezentacija je održana na Mašinskom fakultetu.

Predstavljeno je nekoliko tempus projekata koji su u tijeku ili se bliži finalizacija istih.

"U odnosu na nekoliko prethodnih godina imamo blagi pad što se tiče znanstveno-istraživačkih projekata, ali afirmativno je da imamo povećan broj međunarodnih projekata", kazao je Elvir Zlomušica, prorektor za znanstveno-istraživački rad na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'.

Jedan od razloga smanjenja broja znanstveno-istraživačkih projekata su nedostatak financijskih sredstava.

Studenti na Univerzitetu su najviše zainteresirani sa Mevlana program razmjene studenata koji financira Turska. Preko Erasmus Mundus projekta nudi im se mogućnost studiranja u sedam država, između ostalih u Španjolskoj, Austriji, Rumunjskoj i Poljskoj.

"Međunarodni projekti su vezani za duže vremensko razdoblje, tri, pet ili sedam godina. Sredstva koja dobivamo iz Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanje vezana su za godinu dana. U znanstveno-istraživačkim projektima proteklih godina prednjačili su Agromediteranski, Građevinski i Mašinski fakultet, no u posljednje vrijeme imamo i nekoliko projekata za Pravni fakultet", objašnjava Zlomušica.

"Studenti su za sada manje zainteresirani za ove projekte i ja bih ovom prilikom pozivam da se aktiviraju. Također smo uključeni u Eramsus Mundus 2 mrežu u sklopu koje su stipendije, ali iste je jako teško dobiti. Ove godine smo ostvarili 20 odlaznih mobilnosti po svim programima, te deset dolaznih studentskih mobilnosti.

U Mostaru su tako došli studenti iz Poljske, Španjolske, a tri studenta iz Italije žele ovdje završiti doktorski studij, pošto su bili na masteru", kazala je Nina Bijedić, prorektor za međunarodnu suradnju Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Svečanost obilježavanja godišnjice postojanja nastavlja se promocijom knjige 'Monetarne financije i monetarno pravo' 17.2. na Pravnom fakultetu od 11 sati. U četvrtak 18.2.2016. godine od 12 sati na Nastavničkom fakultetu će se organizirati prezentacija publikacija u izdanju Univerziteta za 2015. godinu.

U sklopu obilježavanja 39. obljetnice svog postojanja i rada na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' u Mostaru u subotu 20. veljače bit će održana promocija doktora znanosti. Promocija će se održati na Ekonomskom fakultetu (amfiteatar) od 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close