Borba protiv bolesti

Mostarski studenti u akciji za očuvanje mentalnog zdravlja

Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2015. u 17:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 11. do 12. svibnja 2015. godine studenti Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru interaktivno su se uključili u obilježavanje tjedna mentalnog zdravlja, koji je organiziran od strane EPSA-e, a pod pokroviteljstvom Europske komisije i Europske farmaceutske grupacije, u svrhu promoviranja i isticanja važnosti mentalnog zdravlja europskih građana.

Procjene kažu da otprilike 26,2 posto Europljana starosti od 18 godina pa na više, pati od dijagnosticirane mentalne bolesti, najčešće depresije, bipolarnog poremećaja, shizofrenije, ali i nekih novih oblika mentalnih bolesti. Međutim, u našoj zajednici to je još uvijek tabu tema, o kojoj se ne priča mnogo, stoga pacijenti rijetko kada i sami zatraže pomoć stručne osobe.

Nakon što se dosadašnjih godina govorilo o utjecaju manjka sna, anksioznosti i vježbanja na mentalno zdravlje pojedinca, ove godine fokus kampanje javnog zdravstva jeste stres; kako ga prepoznati, kako se s njim suočiti i najvažnije, kako ga pravilno liječiti.

Mladi farmaceuti i njihove ostale kolege sa Sveučilišta stoga će u srijedu, 13. svibnja nositi bijele majice koje simboliziraju mir, smirenje, čistoću i nevinost, kao znak podizanja svijesti i prestanka stigmatizacije mentalno oboljelih bolesnika.

Ovim putem pozivaju sve studente da odjenu bijelu odjeću (majice,hlače,čarape) i pridruže se grupnom fotografiranju u prostoru parka u kampusu Sveučilišta ispred FPMOZ-a u 13:00 sati.

''Općenito često možemo čuti kako je farmaceut jedan od ključnih faktora u lancu javnog zdravstva svake zajednice, a posebice to naglašavamo danas ovakvim javnozdravstvenim kampanjama. Kao stručni biomedicinski djelatnici, naša je uloga pacijentima pružiti što je moguće bolju adekvatnu njegu i skrb, te ih u pripomoć uputiti njihovim liječnicima ili ljekarnicima. Upravo je to smisao naše akcije, da podignemo svjesnost o sveprisutnom fenomenu stresa i pomognemo našim sugrađanima u svladavanju tog problema'', rekla je Martina Vukoja, studentica 3. godine farmacije i koordinatorica projekta.

Predsjednik Studentskog zbora Farmaceutskog fakulteta, Martin Kondža, nadodao je kako je glavna misao vodilja zbora podrška studentskih aktivnosti koje su od općeg javnog značaja, pa tako je slučaj i sa ovom hvalevrijednom akcijom.

''Pozivamo sve zainteresirane sugrađane, osobito one srednje životne dobi i studente, koji su svakodnevno izloženi situacijama koje izazivaju stres, da nam se pridruže i saznaju nešto više o tome na koji način riješiti neke svoje probleme i još važnije komu se obratiti za pomoć'', kazao je Kondža.

U srijedu u večernjim satima, od 18:00 do 20:00 h, u tržnom centru Mepas Mall u Mostaru svi će imati priliku od studenata doznati brojne zanimljivosti i činjenice o stresu, načinima izbjegavanja i rješavanja stresnih situacija. Studenti su apelirali na dolazak, i da je i sama posjeta i ugodan razgovor među ljudima sasvim dovoljan kako bi se razina stresa značajno smanjila, priopćio je Studentski zbor.

Kopirati
Drag cursor here to close