Terenska edukacija

Mostarski studenti posjetili radove na jednoj od najtežih dionica koridora Vc

Sci-Tech / Flash | 06. 04. 2017. u 12:51 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trasu koridora Vc kod Zenice, Drivuša - Gračanica, koju grade tvrtke "Euro-Asfalt Sarajevo" i austrijski Strabag u četvrtak je posjetila skupina studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara te predstavnici medijskih kuća.

Predstavnici tvrtke ''Euro-Asfalt'' nazočnima su prezentirali planove za sljedeće razdoblje te radove koji su do sada izvedeni na dionici dužine od oko šest kilometara, na kojoj su dva velika vijadukta od oko kilometar i po dužine, jedan most preko rijeke Bosne dužine 200 metara i dva tunela od 1.000 metara i jedan od 600 metara.

''Trasa je vrlo zahtjevna zbog veoma složenih geoloških uvjeta, s pojavom klizišta, tako da moramo raditi i dodatna tehnička rješenja u vidu armiranog nasipa, usjeka i zasjeka. Imamo ljude s iskustvom i već se bavimo svim problemima koji su pred nama, tako da jedan kompletan tim ide ovom trasom prema uspješnom planu i vjerujemo da ćemo sve završiti do studenog iduće godine'', kaže rukovoditelj izvođenja radova Drago Franc.

Na ovoj dionici trenutno radi oko 750 zaposlenika konzorcija "Euro Asfalt - Strabag", koji su do sada imali velikih geoloških problema u realizaciji ove dionice. Po riječima radnika koji obavljaju svoje zahtjevne zadatke ''dionica koja se gradi je izuzetno teška i dobro je što se počela graditi na vrijeme'', tako da će se njenim završetkom imati puno jasnija slika o značaju ove dionice u koridoru Vc.

''Kroz čitavu dionicu nas prate loše geološke karakteristike terena s klizištima Klopče, Pehare, Talami i puno manjih klizišta koja nam otežavaju izvedbu projekta. Objekti koje radimo bit će vizualno lijepi, s vijaduktom Babina rijeka koji je visine do 70 metara, zatim vijaduktom Pehare, a isto tako će biti i s tunelima, koji su za izvođenje radova jedni od težih objekta, s većim iskopom. Naravno, svaki dio trase ima svoje lokalne probleme koji se završavaju posebno i vjerujem da ćemo uspjeti sve završiti u planiranom roku'', ističe inženjer Euro-Asfalta Alaga Husić.

Tijekom posjete radilištu koridora Vc studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara upoznali su se o sustavu rada i izvođenja radova, zatim o stanju na gradilištu, odnosno imali su praktičnu terensku edukaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close