SKB Mostar

Mostarci više neće morati u Fojnicu na liječenje

Sci-Tech / Flash | 09. 01. 2015. u 12:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naša klinika će biti u mogućnosti prihvatiti, liječiti i rehabilitirati većinu patoloških stanja koja su do sada bila upućivana u druge rehabilitacijske centre, ponajčešće onaj u Fojnici'', rekla je dr.med. specijalistica fizijatrica Mladenka Naletilić, na otvaranju proširenog obnovljenog  Odjela za rehabilitacijski-fizikalni tretman.

Naime, prošireni i obnovljeni bolničko-ambulantni Odjel za rehabilitacijsko-fizikalni tretman bolesnika otvoren je danas u predvorju Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Naletić je kazala da je protekle godine njihova služba imala intenzivne preinake i adaptacije, te da su osposobili i pustili u pogon terapijski bazen s podvodnom masažom koji skupa s habard kadom koju su također nabavili, osigurava provedbu hidrokineziterapije, jedne od najznačajnijih metoda fizikalne terapije uopće.

''Održavanje i osposobljavanje ove terapije je jedan od najzahtjevnijih zadataka za tehničku službu naše bolnice. Zahvaljujući proširenju dobivamo 16 novih bolničkih kreveta, što uz one od ranije predstavlja ukupni kapacitet od 40 kreveta, što će biti dovoljno da zadovolji potrebe bolničke potrebe za rehabilitacijom u regiji.


Foto: Bljesak.info

Prema riječima Naletić, klinika je poduzela mjere reorganizacije i adaptacije, tako da su nabavili svu novu aparaturu, ali prešli i u novi prostor, tako da dnevno mogu primiti 250 pacijenata u dnevnom ambulantom tretmanu. Bolesnici će od sada moći dobiti terapiju i u poslijepodnevnim satima, jer su uveli rad u smjenama

''U zadnjih godinu započeli smo s primjenom elektroterapije kod bolesnika s ugrađenim srčanim stimulatorom. Ovi bolesnici pod strogo nadziranim uvjetima mogu dobiti sve oblike elektroterapije direktne i indirektne što ih čini jedinstvenim u zemlji i šire. Kod nas se vježbe provode individualno, jedan terapeut i jedan pacjent. Rad u grupama je nedovoljno specifičan. Nekome pomogne nekome ne'', rekla je Naletić.

Nazočnima su se obratili ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković i ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak.

''U ovom projektu ne treba gledati kroz novac, nego se treba gledati što on donosi našem zdravstvu HNŽ-a i našem osiguraniku - bolesniku. Ako priđemo s te strane da u teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi cijela BiH, pa i ova županija, da zdravstvo svake godine napravi iskorak više, te našem osiguraniku daje uslugu više. To je nešto što treba podržati i pozitivno ocijeniti. Glavni financijer je bio naš zavod ZZO, menadžment i u prava Sveučilišne kliničke bolnice  što je u ovom trenutku važno za nastavak razvijanja zdravstva u HNŽ-u'', rekao je ministar zdravstva Mladen Bošković.

Odjel će proširivanjem prostorija povećati broj usluga i na taj način pacijentima su omogućene usluge koje im do sada nisu mogle biti pružene.

Kopirati
Drag cursor here to close