Obuka

Mostarci na seminaru za obuku vodiča potražnih pasa

Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2012. u 05:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju 24.05.2012 – 27.05.2012. godine, u sportsko - rekreacijskom sjedištu Tri kralja na planini Pohorje, u blizini Maribora u Sloveniji, je održan Ljetni seminar za obuku vodiča potražnih pasa. Na poziv Gorske raševalske sveze Slovenije, sudionici seminara su bili i članovi Gorske službe spašavanja Stanice Mostar, spasitelj Elvir Ćišić i pripravnik Benjamin Jusić.

U okviru seminara, osim obuke za članove Gorske službe spašavanja, održano je i licenciranje potražnih pasa. Inače, ove pse Gorska služba spašavanja koristi za pronalazak unesrećene osobe. Zahvaljujući svom osjetljivom njuhu, pas bez poteškoća može osjetiti osobu ispod ruševine, lavine i drugim nepristupačnim mjestima. Potražni psi na terenu bilježe izvrsne rezultate, a potraga i spašavanje nestalih osoba, uz njihovu pomoć, su olakšani.

Dobro obučen pas zamjenjuje više od 20 ljudskih tragača i znatno povećava mogućnost pronalaska nestale osobe. Ovakav pas zahtjeva višegodišnju specifičnu obuku. Štenci ne smiju biti stariji od osam mjeseci i uglavnom se uzimaju od dobrih uzgajivača s odličnim rodoslovljem. Psi ne smiju pokazivati agresivnost prema ljudima i od njih se očekuje visok stupanj socijalizacije.

Kako bi se pas mogao licencirati, potrebno je da pas položi određene ispite. Ispiti se namjenski razlikuju: traženje u prirodi, ispod ruševina, u lavinama, spašavanje iz vode i slično, a svima je zajednička zahtjevna poslušnost psa i svladavanje različitih prepreka. Ispiti su kategorizirani težinski po stupnjevima, a osoba koja izlazi sa psom na ispit, mora biti vodič potražnog psa.

U potražnim akcijama pse vode njihovi vodiči s uspješno završenom i položenom teorijsko - praktičnom obukom, a koja se sastoji od:
1. prve pomoći unesrećenom,
2. prve pomoći psu,
3. opasnosti u ruševinama,
4. opasnosti u prirodi,
5. osnove alpinizma,
6. osnove orijentacije i topografije,
7. osnove psihologije i odgoja pasa.

Ovom prigodom zahvaljujemo se predsjedniku Gorske službe spašavanja Slovenije (GRZS) Igoru Potočniku i predsjedniku Povjerenstva za spašavanje iz lavina GRZS Klemenu Volontaru na pozivu, pomoći i suradnji, priopćeno je PSD Prenj.

Kopirati
Drag cursor here to close