Ministarstvo odobrilo

Mostar: Sveučilištu i Univerzitetu dio kolača od 1.320.000 KM

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2016. u 12:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanje ugovora o financiranju/sufinanciranju programa i projekata u oblasti znanosti u 2016. godini u Federaciji BiH upriličeno je danas u zgradi federalnih institucija u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i rektori, odnosno ovlašteni predstavnici osam javnih visokoškolskih i znanstvenih ustanova u FBiH, a Ministarstvo je za ove namjene iz Proračuna za 2016. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.320.000 KM.

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih sveučilišta u Federaciji BiH i to Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom "Džemal Bijedić" Mostar, Sveučilištem u Mostaru, Univerzitetom u Bihaću, Univerzitetom u Zenici i Univerzitetom u Tuzli te s Franjevačkom teologijom u Sarajevu i Univerzitetskim kliničkim centrom Sarajevo.

''U proces raspodjele sredstava za oblast uključenja je i akademska te znanstvena zajednica a ta se podrška dodjeljuje putem ugovora, bez javnog poziva, odnosno izravno s javnim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama u Federaciji BiH'', pojasnila je federalna ministrica Dilberović.

Po njezinim riječima, spomenute ustanove u skladu s vlastitim strateškim opredjeljenjima i razvojnim potrebama, odlučuju o utrošku dodijeljenih sredstava, u sklopu definiranih programa.

''Dakle, ugovorima su precizno uređena prava i obveze institucija, dok će Ministarstvo intenzivirati nadzor nad namjenskim utroškom sredstava'', kazala je ministrica Dilberović, koja je naglasila opredijeljenost Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH da kontinuirano podržava razvoj znanosti te znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić zahvalila je federalnoj ministrici na potpisivanju ugovora, kazavši kako je potrebno znati da se neke stvari događaju.

''Nama je ugovor jako važan kako bi se stvorio partnerski odnos i da Federacija prepozna da sredstva trebaju ići prema sveučilištima, odnosno univerzitetima. Količina sredstava nije velika, ali i ovo što je tu pokazatelj je da na neki način ima brige za sveučilište, odnosno znanost i razvoj cjelokupne zajednice'', kazala je rektorica Ostojić.

Prorektor za znanstveno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu Faruk Mekić također je izrazio zadovoljstvo i značaj potpisivanja ugovora te zahvalio ministrici Dileberović što je "našla razumijevanja u svom Ministarstvu i Vladi da ova sredstva budu dodijeljena".

Ugovorima su, između ostalih, obuhvaćeni programi podrške izdavanju znanstvene literature i referentnih časopisa, međuinstitucionalne znanstvenotehnološke suradnje međunarodnog karaktera, organizacije domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova i istraživanja od značaja za Federaciju BiH te sufinanciranja istraživačkog rada i studijskih boravaka.

Također, ovi ugovori odnose se i na projekte te programe opremanja znanstvenih i visokoškolskih ustanova kada je u pitanju uređenje prostora te nabavka prioritetne opreme za znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni rad.

U tijeku je i javni poziv koji je otvoren do 4. svibnja ove godine za podršku radu ostalih javnih znanstvenih ustanova te znanstveno-stručnih društava, kao i za otkup novije znanstvene literature od komercijalnih izdavača s područja Federacije BiH za što je osigurano 115.000,00 KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti također je planiralo u Proračunu za ovu godinu i sredstva za financiranje znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, uzimajući u obzir sveukupni značaja i razvojne prioritete Federacije BiH u različitim znanstvenim oblastima, te za financiranje preuzetih obveza po osnovu bilateralnih sporazuma u okviru međunarodne znanstveno-tehnološke suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close