Sajam srednjih škola

Mostar: Srednje škole predstavile svoj rad na Sajmu

Sci-Tech / Flash | 15. 11. 2016. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni učenici završnih razred osnovnih škola posjetili su u utorak Sajam srednjih škola u Mostaru na kojemu su 22 mostarske srednjoškolske ustanove predstavile svoje programe te mogućnosti obrazovanja koje nude.

"Na štandovima su učenici–volonteri koji mogu iz prve ruke prenijeti svoja iskustva kako je školovati se u tim srednjim školama. Jako su motivirani prenijeti svoja znanja, a osnovnoškolci su jako radoznali i sve ih zanima", kazala je na konferenciji za novinare predsjedavajuća Vijeća mladih Grada Mostara Maida Bešo.

Novost na ovogodišnjem izdanju Sajma srednjih škola je uključivanje Gospodarske komore Grada Mostara, odnosno nekih od najuspješnijih mostarskih tvrtki u rad Sajma, čime se stvara spona između obrazovnog i gospodarskog sektora u gradu na Neretvi.

Po riječima županijskog ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašida Hadžovića, uključivanje Gospodarske komore i gospodarstvenika je nastavak rada na uvođenju dualnog obrazovanje u srednje škole Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Dualno obrazovanje zastupljeno je u strukovnim školama razvijenih zapadnih zemalja, poput Njemačke i Švicarske, a ono podrazumijeva da se dio teorijske nastave odvija u školama, a praktični dio u lokalnim poduzećima, gdje se primjenjuju stečeno teorijsko znanje.

- Željeli smo na ovom sajmu srednjih škola, pored promocije škola, promovirati i zanimanja kroz tvrtke koje su se odazvale našem pozivu. Cilj nam je obrazovati mlade ljude koji će po završetku školovanja moći naći posao, a ne da se školuju za biroe i zavode za zapošljavanje - istaknuo je ministar Hadžović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Sajam srednjih škola odlična prilika da se mladi informiraju i pokušaju prepoznati ona zanimanja koja će biti tražena u skoroj budućnosti.

- Ovo je izvrsna prilika i za roditelje da dobiju što je moguće više informacija kako bi zajedno sa svojom djecom donijeli iznimno važnu odluku koja ih čeka po završetku osnovne škole - dodao je gradonačelnik Bešlić.

Organizator šestog izdanja Sajma srednjih škola je Vijeće mladih Grada Mostara, u suradnji s Gradom Mostarom, Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo Mostar, Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, uz financijsku podršku Veleposlanstva SDA-a u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close