Svečanost

Mostar: Obrazovne institucije na svoj način čestitale Dan neovisnosti

Sci-Tech / Flash | 28. 02. 2017. u 16:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije koje djeluju u Sjevernom logoru, Univerzitet 'Džemal Bijedić', Osnovna škola 'Zalik', džemat Zalik, Srednja tekstilna i poljoprivredna škola , Medicinska škola, Druga Gimnazija, te Karađoz-begova medresa organizirali su u utorak svečanu akademiju povodom 1. ožujka Dana neovisnosti BiH.

Direktor O.Š. 'Zalik' Džemal Juklo kazao je ovom prilikom kako je ovo dobar primjer kako utjecati na mlade da ne daju svoju zemlju, te da treba čuvati povijest.

Akademija je održana u amfiteatru fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'. Predsjednik Unije studenata mostarskog Univerziteta Harun Kurtović rekao je kako je ideja oko ovakvog obilježavanja Dana neovisnosti BiH pokrenuta prošle godine.

"Željeli smo objediniti sve obrazovne institucije koje djeluju u Sjevernom logoru, da zajedničkim programom obilježimo taj dan. Ovo je druga godina zaredom da radimo ovakav ili slične programe", kazao je Kurtović.

U sklopu programa održan je kratki sat povijesti o Danu neovisnosti BiH, ali i o nastanku BiH, dok su ostatak programa obogatili učenici srednjih i osnovne škole koje su smještene u Sjevernom logoru, te studenti Univerziteta recitalima, pjesmama i performansima.

Dan neovisnosti svečano je obilježen i u Osnovnoj školi ''Bijelo Polje'' Potoci.

''Današnja činjenica je da smo zemlja koju priznaje preko 170 članica Ujedinjenih naroda od ukupno 193 zemlje , ali ne možemo zaboraviti da smo priznati od nekih zemalja i prije referendumskog datuma. Tako u dječijem žamoru osnovci Bijelog Polja postaju svjesni činjenice da zaista treba biti ponosan što si rođen upravo u ovoj zemlji'', priopćeno je iz ove škole.

Kopirati
Drag cursor here to close