Okrugli stol

Mostar: Najčešće zlostavljana djeca su u dobi od četiri do šest godina

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2017. u 13:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Centra za društveno istraživanje 'Global Analitika', 43 posto djece u BiH izloženo je nekom obliku vršnjačkoga nasilja. Prema tim podacima, nasilno ponašanje je najzatupljenije u osnovnoj školi od petog do osmoga razreda te u srednjoj školi.

"Međutim, istraživanje koje je provedeno prije dvije godine, pokazalo kako su najveći delikventi u srednjoj školi ili u završnim razredima osnovne škole", kazala je za Fenu Vedina Ajanović iz Centra za društveno istraživanje.

Također, istraživanje je pokazalo kako osobe koje su sklone vršnjačkom nasilju najčešće prerastaju u maloljetne delikvente. Prema podacima kojima Centar raspolaže, Tužiteljstvo BiH je 2015. godini obradilo 713 kaznenih prijava vezanih za maloljetničku delikvenciju.

Na ove podatke ukazano je u petak u Mostaru na okruglom stolu koji se održavo u sklopu implementacije projekta 'Prepoznaj nasilje i reagiraj', a u okviru kojeg je obučavano nastavno osoblje i stručni suradnici u školama kako bi na vrijeme prepoznali tendenciju kod učenika za vršnjačko nasilje i maloljetničku delikvenciju te reagirali ili eventualno na vrijeme detektirali problem.

Generalna preporuka za sigurno odrastanje i školovanje djece i omladine u BiH su poduzimanje alternativnih mjera kod djece koja ispoljavaju nasilno ponašanje.

Također, preporuka je da se uz pružanje pomoći žrtvi, pomogne i zlostavljaču jer je potrebno otkriti uzrok njegova ponašanja, kao i integracija učenika nasilnog ponašanja u društvo i pružanje pozitivnih primjera.

"Dakle, mjere ne moraju uvijek biti smanjenje vladanja i prebačaj u drugu školu jer na taj način učenik koji ispoljava nasilno ponašanje samo postane problem druge škole", kaže Ajanović.

Dodaje kako će, pak, s druge strane učenik s nasilnim ponašanjem lakše riješiti svoje probleme prihvaćanjem u društvo koje će mu pokazati pozitivne primjere ponašanja. Ovaj je projekt podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Profesorica predškolskog odgoja Irena Vidović kazala je kako se smatra da kada su djeca u vrtiću, nasilje se ne uzima zaozbiljno nego se ta pojava vidi kao da je to igra. "Tu ima istine, ali ako se to ponavlja iz dana u dan, to je već zlostavljanje", kazala je između ostalog Vidović.

"Veoma bitno je razgovarati o posljedicama, te pokušati objasniti neke stvari djeci po pitanju nasilja. Krajnji ishod kada se nasilje dogodi je isprika i prihvatanje pogreške djeteta. Prema pojedinim statistikama, najčešće zlostavljana djeca su u dobi od četiri do šest ili sedam godina", navodi Vidović.

Na ovom okruglom stolu ona je govorila o prepoznavanju i sprječavanju nasilja od najranijeg uzrasta, odnosno kod djece predškolske dobi. "Fizičko nasilje se može odmah prepoznati, dok je emocionalno, odnosno psihičko nasilje malo teže prepoznati. Djeca u toj dobi su sklona izmišljanju događaja, te se mora dodatno poraditi na osjećajima kod uzrasta predškolske dobi i onda nesvjesno na površinu izbijaju ti dijelovi priče koje je dijete donijelo iz obitelji", rekla je Vidović.

Kopirati
Drag cursor here to close