Smještaj učenika

Mostar: Koledž planira obnoviti četiri zgrade i pretvoriti ih u svoje rezidencije

Sci-Tech / Flash | 20. 01. 2016. u 10:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru želi u budućnosti izgraditi nekoliko rezidencija za smještaj učenika, potvrđeno je portalu Bljesak.info iz ove ustanove.

''Želja Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru jeste da u budućnosti izgradi barem još četiri manje rezidencije za smještaj učenika. Trenutno razmatramo nekoliko lokacija i objekata u privatnom vlasništvu u različitim dijelovima grada, a zainteresirani donori imaju zadnju riječ'', rekla je za Bljesak.info Valentina Mindoljević ravnateljica UWC-a.

Obnavljanje ruševina

Mindoljević je rekla kako UWC donatorima pokušava dati što više prijedloga za nove objekte, te kako za svaki prijedlog moraju pripremiti sve informacije relevantne za zakonitu kupovinu (provjera vlasničkih odnosa) i legalnu izgradnju/rekonstrukciju ili dogradnju objekta.

Dodala je kako je to dugotrajan i složen posao, te kako će u budućnosti tražiti ruševne objekte koje će pretvoriti u svoje rezidencije.

''Pri biranju objekata posebni naglasak stavljamo na mogućnost renoviranja već postojećih ruševina, da na taj način pomognemo gradu Mostaru da minimalizira broj objekata u ruševnom stanju'', objašnjava Mindoljević.

Dodaje kako koledž iznajmljuje objekte u blizini zgrade Gimnazije koji služe kao dodatne učionice za izvođenje nastavnog procesa.

''Uputili smo zamolbu prema Gradu za uzimanje u najam prostorija na Kantarevcu (iznad Pučke kuhinje) koje su u propadajućem stanju. Koledž bi obnovio prostorije i koristio, samim tim spriječio propadanje istih, te bi ih mogli koristiti i učenici Koledža i Gimnazije Mostar. Mislimo da tom investicijom opet radimo nešto korisno za lokalnu zajednicu'', rekla je Mindoljević.

Zadovoljni renoviranom rezidencijom ''Mejdan''

Koledž, koji trenutno pohađa oko 190 učenika, ima tri rezidencije za smještaj učenika, od kojih su dvije unajmljene, a jedna je u vlasništvu Koledža.

Rezidencija ''Mejdan'' je u vlasništvu Koledža, a radi se o objektu stare vojne pošte u povijesnom dijelu grada. U kupovinu, ali o obnovu zgrade koja je otvorena u rujnu 2014. godine uložen je milijun KM.

''Objekt je kupljen od privatnog vlasnika zajedno s projektom i ranije odobrenom građevinskom dozvolom. Ta rezidencija u potpunosti zadovoljava standarde za smještaj učenika i jako smo zadovoljni rezultatima renovacije. Obnovljena je uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke i privatnih donora'', rekla je Mindoljević.

Koledž, koji je u Mostaru otvoren 2006. godine, planira u budućnosti apsolutno popuniti svoje kapacitete, te je potreba za novim zgradama sasvim logičan ishod.

Od dolaska u Mostar nastavu održavaju u zgradi Gimnazije na Španjolskom trgu. Koledž pohađaju učenici iz BiH, ali i učenici iz svjetskih zemalja. Nastava se odvija na engleskom jeziku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close