"Mladi i naslijeđe"

Mostar i Stolac domaćini ljetne škole i konferencije o pluralnim društvima

Sci-Tech / Flash | 15. 07. 2015. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar i Stolac i ovoga će ljeta biti domaćini dvaju značajnih događaja u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, na kojima će se govoriti o međunacionalnim i međureligijskim odnosima u Bosni i Hercegovini i Europi.

Deseta međunarodna ljetna škola "Mladi i naslijeđe" održat će se u Stocu od 29. srpnja do 11. kolovoza, dok će Deseta međunarodna konferencija "Jedinstvo i razlike u Europi", od 2. do 4. kolovoza, u Mostaru okupiti tridesetak domaćih i stranih znanstvenika.

Kako je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljena ova dva događaja, kazao Tarik Čengić, direktor Desete međunarodne ljetne škole "Mladi i naslijeđe", zanimanje za ovogodišnje izdanje ljetne škole jako je veliko.

"Prijavilo se puno više zainteresiranih nego prijašnjih godina, a zbog limitiranog kapaciteta odlučili smo se za 30 sudionika. Zamišljeno je da jedna trećina mladih ljudi bude iz Stoca, druga trećina iz ostatka Bosne i Hercegovine, a treća trećina bit će mladi iz inozemstva", kazao je Čengić.

U rad ljetne škole, koja je pokrenuta prije deset godina s ciljem obnove građanskog povjerenja, bit će uključeno i devet domaćih i stranih predavača te šest voditelja radionica tradicijskih umijeća.

U sklopu škole predviđeno je devet obrazovnih radionica: Bosansko kulturno naslijeđe, zatim Učenje kroz izazov, Sveti Ilija/Alija u bosanskoj kulturi, Pitanje o identitetu, Bosanska religijska pluralnost: Različitosti tumačenja i varanja, Engleski prijevodi bosanskog tradicijskog pjesništva, Konstruiranje drugog, Zaštita primarne okoline u Stocu i njegovoj okolini te Stećci: Unikat bosanskog i europskog kulturnog naslijeđa.

Sudionici će se kroz praktične radionice moću upoznati s tradicijskim zanatima: drvorezbarstvom, umjetničkom obradom metala i umjetničkom obradom kamena, a predviđene su i radionice rekonstrukcije Podgradske mlinice, radionica rekonstrukcije kuće HIDR 2 te radionica vernakularnog naslijeđa.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić najavio je kako će u sklopu konferencije "Jedinstvo i razlike u Europi" izlaganja i rasprave biti organizirani u tri znanstvena područja: "Religija, identitet i društvo: Europa i pluralnost javnog života", zatim "Bosanska pitanja" i "Intelekt, racionalnost i muslimanska tradicija".

Uz znanstvena izlaganja i pripadajuće rasprave predviđena su i tri programa za širu javnost: "Izazovi dijaloga kršćana i muslimana" (uvodničar Mile Babić), zatim "Nacionalizmi i budućnost balkanskih zemalja" (uvodničari Ivo Banac, Sonja Biserko i Rusmir Mahmutćehajić) te "Politizacija religije, moć države, nacija i vjera" (uvodničari Amra Hadžimuhamedović, Jasna Jozelić i Gorana Ognjenović).

"Mi smo se privikli na interpretacije naše društvene realnosti koje su dane u okviru barem tri velike destruktivne ideologije 20. stoljeća: fašizma, nacionalizma i komunizma. Kolikogod mi to htjeli, iz svojih današnjih identiteta ne možemo izaći bez prihvaćanja realnosti tih utjecaja", istaknuo je Mahmutćehajić.

Dodao je kako je preduvjet za izlazak u neku bolju budućnost i otvaranje novih vidika "kritičko preispitivanje što je to što u ukupnosti kulturnog naslijeđa imamo kao osnovicu iz koje možemo gledati na budućnost".

"Konferencija će okupiti ugledne znanstvenike iz Europe i svijeta koji će raspravljati o bitnim pitanjima onoga što bismo nazvali europsko sada i europsko sutra. U našim programima naglasak je stavljen na dva bitna sadržaja naše svakodnevice: javni prostor i religija. Tijekom 20. stoljeća smatrano je da su ta dva prostora odvojena.

Međutim, ta pretpostavka se u našem europskom iskustvu pokazala manje-više neodrživa. Danas ćete vidjeti svugdje, naročito u razvijenom svijetu, da to pitanje stoji neriješeno. Ono je i u našim odnosima zamagljeno i smatram kako ga trebamo istraživati, o njemu raspravljati i na taj način doprinijeti otklanjanju predrasuda na obje strane", istaknuo je Mahmutćehajić.

Kopirati
Drag cursor here to close