BiH u Jugoslaviji

Mostar domaćin skupa o socijalističkoj Jugoslaviji

Sci-Tech / Flash | 14. 09. 2016. u 08:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će 16. i 17. rujna biti domaćin znanstvenom skupu "Bosna i Hercegovina u socijalističkoj Jugoslaviji: od Ustava 1946. do Deklaracije o nezavisnosti 1991. godine".

Skup će se održati u Studentskom hotelu (Trg Ivana Krndelja bb), a organizator je Udruga za modernu povijest iz Sarajeva.

Prof. dr. Husnija Kamberović, jedan od organizatora skupa, naglašava da skup priprema od prošle godine te se nada da aktualnost teme neće utjecati na znanstveni pristup kojega se od početka drže organizatori.

''Na skupu želimo vidjeti šta se to događalo s Bosnom i Hercegovinom u vrijeme socijalizma, te kako je taj razvoj od 1946. do 1991. utjecao na izlazak Bosne i Hercegovine iz Jugoslavije 1992. godine. Kako se mijenjao politički položaj Bosne i Hercegovine tokom vremena, kakav je bio pravni status republike, šta se događalo s vjerskim zajednicama, koliko su nacionalno-kulturni fenomeni u vrijeme socijalizma doprinosili afirmaciji Bosne i Hercegovine, to su samo neka pitanja o kojima ćemo razgovarati'', istaknuo je Kamberović.

Dodao je kako će posebna pažnja biti posvećena događanjima 90-ih godina prošlog stoljeća i raznim debatama u vezi s položajem Bosne i Hercegovine.

''Aktualnost ovih pitanja je sada velika, pogotovo na najavljeni referendum u Republici Srpskoj. Nadam se da ćemo znanstvenim diskusijama o tome šta se događalo u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina pomoći da se bolje razumije i kontekst, ali i značenje 9. siječnja 1992. godine. Osim toga, naš skup se održava samo dan prije zasjedanja Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine na kojem će 9. siječnja ponovno biti tema'', kazao je Kamberović.

Po njegovim riječima, na mostarskom skupu govorit će se, među ostalim, i o mjestu i ulozi Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u procesima pluralizacije političkoga života, s obzirom na odluke koje je taj sud donio početkom 90-ih godina, kada je zaključio da je Zakon o zabrani formiranja nacionalnih stranaka nezakonit, čime su otvorena vrata za krupne političke i društvene promjene u Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close