EBEC Balkan

Mostar domaćin inženjerskog natjecanja

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2017. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalno inženjersko natjecanje "EBEC Balkan" počelo je u petak u Mostaru i trajat će do 8. svibnja.

Natjecanje okuplja 48 sudionika, pobjednike lokalnih rundi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Podgorice. Regionalno inženjersko natjecanje "EBEC Balkan" prvi put se održava u Mostaru.

''Samo natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: Case Study i Team Design, a natjecatelji će svoje zadatke rješavati u svojim timovima'', rekla je novinarima u Mostaru Andrea Šišljagić iz Ureda za odnose s javnošću BEST Mostar.

''Team design je jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih natjecanja i podrazumijeva rješavanje određenoga inženjerskoga problema konstruiranjem fizičke sprave koja obavlja zadanu funkciju kao što su dizalica, katapult, letjelica i slično. Stvari se prave od nekih resursa, odnosno ograničenih materijala'', rekla je Šišljagić.

Dodala je kako je case study druga kategorija natjecanja. Sudionici imaju zadatak riješiti tehničko-menadžerski problem koji je stvaran ili čest korporativni problem. Rješenje mora biti potkrijepljeno primjerima, zatim natjecatelji trebaju sve složiti u prezentaciju.

''Sudionici imaju mogućnost pokazati svoje znanje, iskrenost, originalnost i steći retoričke sposobnosti'', istaknula je Šišljagić.

Radove će ocjenjivati stručni žiri, koji čine četiri osobe, a pobjednicima će biti uručene nagrade.

Svrha natjecanja jeste okupiti najbolje studente inženjerskih struka u Europi. Gotovo četiri tisuće studenata je imalo prigodu biti dio lokalnih rundi, više od pet stotina njih nastavlja natjecanje na regionalnoj razini, a sto najboljih će se susresti u finalnom dijelu u Brnu, u Češkoj.

Organiziranjem inženjerskih natjecanje, BEST Mostar teži ostvarenju jednoga od osnovnih ciljeva svoga djelovanja, a to je obogaćivanje procesa obrazovanja mladih inženjera i razvijanje njihovih potencijala.

Inače, European BEST Engineering Competition – EBEC projekt je Udruženja studenata tehnike Europe BEST, neprofitne i apolitične organizacije koja povezuje studente i osigurava njihovu suradnju, edukaciju i razmjenu.

Lokalne BEST skupine postoje na 94 sveučilišta u 32 države, a vodi ih više od 3 500 članova.

Kopirati
Drag cursor here to close