Potpisi

Mostar: Dodijeljen novac za znanost

Sci-Tech / Flash | 22. 12. 2014. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić, rektori javnih visokoškolskih ustanova (sveučilišta u Sarajevu, Tuzli i Zenici, Univerzitet Džemal Bijedić Mostar i Sveučilište u Mostaru) te direktori javnih znanstvenih ustanova (Institut za istoriju Sarajevo, Orijentalni institut Sarajevo, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo) potpisali su danas ugovor o sufinanciranju/financiranju znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Inače, ove je godine Ministarstvo podržalo 42 projekta iz svih šest znanstvenih oblasti (prirodne, tehničke, biotehničke, društvene i humanističke nauke te biomedicina i zdravstvo), za što je izdvojeno ukupno 500 tisuća KM.

Ministar Mašić je zahvalio svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu te kazao kako je to samo još jedan u nizu projekata, odnosno programa koji se tijekom godine realizira kroz, uvjetno rečeno, Sektor za znanost i tehnologiju pri Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH.

Ukupna svota se, kako je rekao, ne raspoređuje proporcionalno nego na osnovi kvalitete istraživačkih projekata.

''Kada je u pitanju znanstveno-istraživačka i istraživačko- razvojna djelatnost u FBiH, mi smo u protekle četiri godine izdvojili ukupno oko 12 milijuna KM i ta sredstva su sigurno i više nego dobro došla unutar FBiH s obzirom da znamo kakvo je stanje kada su u pitanju financije od županija, odnosno sveučilišnih središta i praktično da tih sredstava iz drugih izvora u proteklih nekoliko godina i nema. Ono što je naša primarna zadaća jeste da učinimo sve što je u našoj moći sa bukvalno svih nivoa vlasti, bez obzira na podijeljene nadležnosti, da se sredstva i za obrazovanje, kao i za nauku, konačno prestanu tretirati kao potrošnja i da se počnu tretirati kao investicija, kao nešto što će se u godinama koje su pred nama sigurno višestruko vratiti bh. društvu'', naglasio je ministar Mašić.

Rektor mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić" Sead Pašić kazao je kako je ta pomoć značajna za Univerzitet, s obzirom da financiranje visokog obrazovanja nije dobro riješeno, pogotovo u HNŽ, te da Univerzitet "Džemal Bijedić" ima ozbiljne financijske probleme.

''Naše tekuće poslovanje je ugroženo, a izdvajanja za znanost su posebno kritična i tim prije cijenimo aktivnosti koje Federalno ministarstvo obrazovanja provodi svih ovih godina. Bili smo aktivni partneri u cijelom tom procesu i uvijek smo aplicirali i povlačili onoliko sredstava koliko se moglo za znanstveno- istraživački rad'', kazao je Pašić.

Direktor Instituta za istoriju Sarajevo Husnija Kamberović istaknuo kako je financiranje znanstveno-istraživačkih projekata koji idu preko Federalnog ministarstva važno jer pokazuje da sveučilišta zapravo ne mogu biti samo obrazovne institucije i institucije na kojima se predaje, nego moraju postati središta znanstveno-istraživačkoga rada, dakle, mjesta gdje će se znanost istraživati, gdje će se provoditi znanstveno -istraživački projekti. Dodao je kako je to perspektiva, budućnost, prije svega univerziteta ali i svih članica koje su uključene u sveučilište.

''Smatram da je jako važno da na ovaj način instituti, iako su od prošle godine postali organizacijske članice Univerziteta u Sarajevu, također imaju mogućnost da neovisno o tome sami predlažu projekte prema Federalnom ministarstvu i povuku određena sredstva. Ove godine su prošla četiri projekta, svaki projekt negdje između 11 i 13 tisuća KM. U svaki projekt su uključena najmanje po tri suradnika, od toga su najmanje dva mlađa suradnika koja unutar tih projekata pišu svoje doktorske radove i mislim da je tu značaj jer ovdje više nije podrška institucijama nego podrška ljudima koji se bave znanstveno- istraživačkim radom, pogotovo što na drugim razina vlasti u BiH ta podrška izostaje'', kazao je Kamberović.

Kopirati
Drag cursor here to close