Projekt studenata

Mostar dobiva prvu pametnu autobusnu stanicu?

Studenti FPMOZ-a su si kao novi cilj zadali izgradnju pametne autobusne stanice, a projekt se danas nalazi, kako tvrdi predsjednik Zbora, u fazi pripreme budući da se još istražuje na koji način to najjednostavnije realizirati.
Sci-Tech / Flash | 07. 11. 2017. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Sveučilišta u Mostaru kampusa u Rodoču dobit će prva pametnu autobusnu stanicu, potvrđeno je iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Naime, na inicijativu Studentskog zbora Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti  (FPMOZ) 2015. godine pokrenuto je pitanje izgradnje adekvatne autobusne stanice, ali je, godinu dana kasnije, autobusnu stanicu izgradio privatnik,  a vrijednost stanice je, po procjeni troškova, 22 tisuće maraka tvrde iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

''Tad sam i osobno posjetio gradsku upravu (2015. godine, op.a.), gdje smo dogovorili izgradnju navedene bus-stanice. Fakultet je dao odobrenje za izgradnju unutar kampusa, a nakon analize procjena troškova bila je 22 tisuće KM'', rekao je predsjednik Studentskog zbora Marko Džoić za Bljesak.info.

Studenti FPMOZ-a su si kao novi cilj zadali izgradnju pametne autobusne stanice, a projekt se danas nalazi, kako tvrdi predsjednik Zbora, u fazi pripreme budući da se još istražuje na koji način to najjednostavnije realizirati.

''Početkom ove godine razgovarali smo i s tvrtkom Energy Commerc i dobili punu podršku za ovaj projekt te smo našli prve partnere u Phonqpnu. Kolega Zdravko Grubešić, kao član Zbora i student računarstva, preuzeo je većinu projektnih aktivnosti, no o konkretnim datumima teško je zasad reći'', rekao je Džoić.

Iz Zbora je rečeno kako o tehničkim karakteristikama autobusne stanice nemaju mnogo podataka ''jer nisu definirane sve komponente kao što su solarni paneli za napajanje, USB hubovi i wireless modul''.

Financijsku podršku projekta, osim samin partnera na projektu, za još nedefiniranu cijenu pametne autobusne stanice planiraju i iz europskih sredstava.

''Investicijski i rollout partner za ovaj projekt je 'Phonqpon', a radove bi trebala izvoditi jedna IT firma koju još ne možemo imenovati. Sistem i cijeli projekt je spreman za rollout, ali je potrebno još  pronaći partnera teleoperatera te pokušati dio sredstava dobiti i od EU fondova'', rekao je predsjednik Džoić za Bljesak.info.

Predsjednik Studentskog zbora kaže kako  je ''Zbor učinio sve potrebne korake kako bi do izgradnje pametne stanice došlo'', te dodao kako se planira ''uključivanje što više studenata s različitih znanstvenih područja kako bi ta stanica u blizini kampusa Rodoč bila djelo studenata''.

Podsjetimo kako je u rujnu 2016. kampus Sveučilišta i Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru od Grada dobile prve pametne klupe koje imaju mogućnost bežičnog i USB punjenja mobilnih uređaja, besplatno korištenje mobilnog interneta i imaju svoje osvjetljenje i hlađenje.

Kopirati
Drag cursor here to close