Obrazovni sustav

Moore u Čapljini: Umjesto dvije škole pod jednim krovom uspostaviti jedinstven obrazovni plan

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2016. u 16:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira predvođeni šefom misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom posjetili su općinu Čapljinu, gdje su s načelnikom Smiljanom Vidićem i predsjedavajućim Općinskoga vijeća Inelom Šejtanićem razgovarali o sustavu obrazovanja te ekonomskom razvoju te općine.

''Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni prosperiteta zemlje, a ni prosperiteta djece'', poručio je nakon sastanka šef misije OSCE-a u BiH.

On je kazao kako su djeca budućnost Bosne i Hercegovine, dodajući kako je upoznat i sa sustavom "dvije škole pod jednim krovom“ te da ta općina nije izuzetak.

''Međutim, svima mora biti jasno da je prioritet kvalitetno obrazovanje za svu djecu i moramo štedjeti i prikupljati resurse kako bi osigurali svoj djeci kvalitetno obrazovanje'', zaključio je Jonathan Moore, šef misije OESCE u BiH.

Govoreći o problemu sustava "dvije škole pod jednim krovom" Moore je rekao kako ima više načina rješavanja tog problema od kojih su neka vrlo uspješna, navodeći konkretan primjer škola u Žepču, gdje su one administrativno ujedinjene.

Komentirajući atmosferu po tom pitanju na koju su naišli kod domaćina, Moore je kazao kako poštuje lokalnu politiku i kako je svjestan da ti ljudi izravno odgovaraju svojim sugrađanima te da bi željeli promijeniti situaciju, ali da ovise od resursa s kojima raspolažu, kao i da oni jedini nisu odgovorni.

Šef Izaslanstva EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izrazio je ovom prilikom zabrinutost zbog postojanja sustava "dvije škole pod jednim krovom", ističući kako im je želja u EU, zajedno s OSCE-om i drugim europskim partnerima, da uskoro vide jedinstven obrazovni plan i program za ovu zemlju.

''To ne znači da bismo zanemarili, ili da ne shvaćamo i ne uvažavamo prava sva tri konstitutivna naroda da izučavaju predmete na maternjem jeziku'', napomenuo je Wigemark, podsjećajući kako postoje predmeti za koje nisu potrebne dvije škole kao što su tjelesni odgoj, biologija ili povijest, koji bi se mogli izučavati na zajedničkoj nastavi.

Kao razloge za prekid ovakve prakse "dvije škole pod jednim krovom" iznio je financijske mogućnosti, ali i nezakonito djelovanje takvih škola, zaključujući kako je u školama potrebna integracija, a ne segregacija.

Veleposlanici Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira su nakon sastanka posjetili čapljinske osnovne škole "Lipanjske zore“ i "Čapljina“

Kopirati
Drag cursor here to close