Prijedlog

Moguće uvođenje obaveznog dvogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja u FBiH

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2016. u 16:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je 'Informaciju o mogućnosti uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja sa dvogodišnjim trajanjem u FBiH' koju će, s predloženim preporukama, uputiti vladama županija.

U informaciji je navedeno da je u Federaciji BiH, u tri županije zakonom propisano i uvedeno obavezno srednje obrazovanje s dvogodišnjim trajanjem i to u Kantonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde i Unsko-sanskoj županiji.

Međutim, ni u ovim županijama obavezno srednje obrazovanje nije zaživjelo u praksi, jer do sada nijedan učenik nije stekao kvalifikaciju kroz ovaj vid obrazovanja. Zakoni nisu popraćeni odgovarajućim podzakonskim aktima, kao ni programima koji bi omogućili obrazovanje, završetak i sticanje kvalifikacije.

Zato je potrebno u što kraćem vremenu donijeti potrebne podzakonske akte i stvoriti realne mogućnosti za učenike da upišu i završe jednu ili dvije godine obaveznog srednjeg obrazovanja.

U taj proces se, osim ministarstava, moraju aktivnije uključiti i srednje škole, poslodavci, kao i institucije koje prate stanja na tržištu rada, kako bi bio obrazovan kadar koji je najneophodniji.

U ostalim županijama obavezno srednjoškolsko obrazovanje s dvogodišnjim trajanjem nije uvedeno, niti propisano županijskim zakonima. Njihova namjera je da ovaj vid obrazovanja uvede u narednom periodu za što je potrebno ispuniti financijske uvjete, navodi se iz vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close