U 20 srednjih škola

Mjesta ima za 1431 učenika: Školarci jeste li se odlučili za smjer?

Sci-Tech / Flash | 20. 06. 2016. u 12:47 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području grada Mostara u ukupno 20 srednjih škola koje rade po hrvatskom i bosanskom planu i programu planiran je upis 1431 učenika.

Naime, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a objavilo je natječaj za upis u prvi razred srednjih škola za školsku 2016/17. godinu, a učenici imaju mogućnost upisati se i na sljedeća dva upisna roka koji će biti 28.06. i 24.08. ako u školama bude mjesta.

Bodovanje

Ove godine, prilikom bodovanja za upis, uzima se u obzir i peti razred za učenike koji su pohađali osmogodišnje obrazovanje, ili šesti razred za učenike devetogodišnjeg sustava obrazovanje

Maksimalni broj bodova koji učenici mogu ostvariti je 25, a najmanji 10 bodova.

Za upis u gimnazije učenici trebaju imati najmanje 22 boda, a za tehničke i srodne škole 16.5 bodova. Za trogodišnje programe ne utvrđuje se minimalni broj bodova koji su potrebni za upis.

Za upis u Likovnu školu Gabrijela Jurkića, Glazbenu školu Ivana pl. Zajca, Muzičku školu I. i II. stupnja, te Karađoz-Begovu medresu potrebno je pristupiti prijemnom ispitu.

Najveći broj učenika zainteresiran je za upis gimnazije i medicinske škole, dok za ostale strukovne škole vlada manji interes. Upravo zbog toga su se škole odlučile uvoditi nove smjerove.

U gimnazijama 320 mjesta

U mostarske gimnazije, Gimnaziju fra Grge Martića, JU Drugu gimnaziju, te Gimnaziju Mostar koja radi i po hrvatskom i po bosanskom planu i programu bit će upisano ukupno 320 učenika.

U Ekonomskoj školi Joze Martinovića nude se zanimanja ekonomiste, komercijaliste, administrativnog tajnika u trajanju školovanja od četiri godine i prodavača u trajanju od tri godine.

JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola za upis u prvi razred nudi smjerove ekonomskog tehničara, hotelsko-turističkog tehničara, te zanimanja konobara i kuhara.

Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića očekuje upis 80 učenika, u četverogodišnjim programima tehničara za računalstvo, tehničara za elektroenergetiku i elektrotehničara. Škola također nudi i trogodišnja zanimanja elektromehaničara i elektroničara.

JU Srednja elektrotehnička škola u 2016./17. svojim budućim učenicima nudi smjerove elektrotehničara rač. tehnike i automatike, tehničara informacijskih tehnologija i tehničara telekomunikacija. Trogodišnji smjer je elektromehaničar.

Nova zanimanja za građevince

Građevinska škola Jurja Dalmatinca od ove godine nudi osim dosadašnjih smjerova građevinskog tehničara visokogradnje i dizajnera interijera nudi i zanimljiva zanimanja poput tehničara eko i održive gradnje, tehničara geodezije i geoinformatike, računalnog tehničara u graditeljstvu i trogodišnjih programa keramičara-oblagača i montera suhe gradnje. Više o novim smjerovima ove škole pročitajte u ranijim tekstovima.

JU Građevinska škola nudi upis od 80 učenika u smjerove građevinskog tehničara, arhitektonskog tehničara, geodetskog tehničara, tehničara- dizajner enterijera i zanatska zanimanja keramičara teracera i zidara- fasadera.

Prometna škola u 2016./17. nudi zanimanja tehničara cestovnog prometa, tehničara PT prometa, tehničara za logistiku i špediciju, tehničara željezničkog prometa, zrakoplovnog prometnika i novo zanimanje tehničara za sigurnost cestovnog prometa. Trogodišnja zanimanja koje nude su automehaničar, vozač motornog vozila, dizaličar rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima.

JU Mašinsko - saobraćajna škola nudi smjerove Mašinskog teh. za kompjutersko konstruiranje, Mašinskog tehničara programera na CNC strojevima, tehničara za mehatroniku, Mašinskog tehničara za energetiku, tehničara za zaštitu od požara, tehničara cestovnog prometa i tehničara za logistiku i špediciju. Trogodišnja zanimanja su operater na CNC strojevima, instalater, rukovoditelj građevinskih i pretovarnih strojeva i vozač motornog vozila.

Medicinska škola Sestara milosrdnica nudi izobrazbu za zanimanja medicinske sestre-tehničara, farmaceutskog tehničara, zubotehničara, te trogodišnjeg zanimanja frizera.

Medicinska škola nudi smjerove medicinske sestre-tehničara, laboratorijskog tehničara, stomatološke sestre-tehničara i farmaceutskog tehničara.

12 smjerova za glazbenike

Strojarska škola Fausta Vrančića prima 60 učenika u smjerovima računalnog tehničara u strojarstvu i grafičkog tehničara. Trogodišnji program koji nude je automehatroničar, CNC operater, instalater grijanja i klimatizacije.

Turističko-ugostiteljska škola nudi četverogodišnji smjer hotelijersko-turističkog tehničara i trogodišnje smjerove konobara, kuhara, pomoćnog kuhara/slastičara (DPP).

JU Tekstilna i poljoprivredna škola u 2016./17. nudi smjerove poljoprivrednog tehničara, agrotehničara, tekstilnog tehničara- dizajnera odjeće. Trogodišnja zanimanja koja ova škola nudi su voćar-vinogradar, krojač, frizer-vlasuljar, cvjećar (DPP), krojač (DPP).

Karađoz-begova medresa prima 60 učenika u smjer svršenik medrese. Glazbena škola Ivana plemenitog Zajca nudi upis 44 učenika u čak 12 smjerova. Muzička škola I i II stupnja prima 31 učenika u 10 smjerova.

Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića nudi upis 36 učenika u zanimanja slikarskog dizajnera, grafičkog dizajnera, kiparskog dizajnera, industrijskog i reklamnog dizajnera, te dizajnera tekstila i odjeće.

Kopirati
Drag cursor here to close