ima se...

Ministarstvo potrošilo 1.300 KM na iPhone

Sci-Tech / Flash | 12. 01. 2016. u 07:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Ministarstvo obitelji, omladine i sporta RS ima potpisan ugovor s kompanijom 'M:tel' o nabavci mobilnih telefona i pripadajuće opreme, u prošloj godini ovo je ministarstvo u dva navrata 'iskeširalo' je pozamašna sredstva za kupovinu mobitela u banjalučkoj trgovini Mobile Book Shop.

''Prema računima i dokumentaciji, koja je u posjedu Nezavisnih novina, to nisu bili bilo kakvi telefoni, već reprezentativni primjerci Samsunga (S4) i iPhonea (5S), koji su porezne obveznike u Republici Srpskoj zajedno koštali 2.100 KM (iPhone 1.333 KM, Samsung 767 KM), ili nešto više od šest prosječnih mirovina s kojima ovdašnji umirovljenici nekako uspijevaju preživjeti'', pišu Nezavisne novine.

Moj, nije moj

Dejan Erešić tajnik ministarstva, se kako pišu Nezavisne, dovodi u vezu s ovom kupovinom telefona, koji istovremeno komentira kako je iPhone nabavio za sebe, te da ne zna za bilo kakav telefon.

"Nemam nikakve osobneveze s iPhoneom, ja ga ne koristim. Zaista ne znam za taj iPhone, ja ga nikada nisam kupio", tvrdi Erešić.

Da bi novinarima ukazao kako stoje stvari u ovom ministarstvu, Erešić pojašnjava da se sve ovakve i slične nabavke vrše za potrebe "bolje unutrašnje komunikacije u Ministarstvu", a da on, kao tajnik, preuzima "najveći dio te robe".

"Mi u Ministarstvu imamo desetak mobilnih telefona, šezdesetak fiksnih, imamo laptope, sve u svrhu lakše komunikacije. Sve što nabavljamo - nabavljamo u skladu sa zakonom. To su sve osnovna sredstva našeg ministarstva. A u svim ministarstvima tajnici duže osnovna sredstva, između ostalog i mobilne telefone", zaključuje on.

Obitelji nemaju što jesti, ministarstvo kupuje iPhone

Na pitanje je li iPhone od 1.333 KM "osnovno sredstvo" u situaciji kada mnoge obitelji u RS, ali i u BiH nemaju što jesti, Erešić odgovara da ovo nisu osobne stvari, "nego državne, i da sve ostaje Republici Srpskoj".

"Njih zadužuju pojedini službenici. Vjerujete da je napamet ne znam za koga je što naručeno", tvrdi Erešić.

Iz dokumentacije, koja je u posjedu Nezavisnih, uočljivo je da je, osim ova dva mobitela, Ministarstvo tijekom druge nabavke u ožujkiu prošle godine od iste firme kupilo i mobitel Sony Xperia, ali i druge potrepštine, poput univerzalnih torbi, torbica za mobitele, printer, monitor...

Stoga je postavlja osnovno pitanje: Čemu onda ugovor sa M:telom, odnosno ima li neko vlastiti interes "ugrađivanja" da se ova vrsta tehnike kupuje za keš od potpuno druge firme?

Kopirati
Drag cursor here to close