Od danas i u BiH

Microsoft predstavio Windows 8

Sci-Tech / Flash | 26. 10. 2012. u 06:58 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je jučer objavio dostupnost Widnows 8 za svoje korisnike u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Počevši od petka, 26. listopada ove godine, korisnici i tvrtke u cijelom svijetu će biti u mogućnosti da iskuse sve što Windows 8 nudi: odlični novi korisnički interface, širok izbor aplikacija dostupnih na Windows Store (online mjesto za besplatno preuzimanje i kupovinu aplikacija), dostupnost na više od 1000 Windows 8 certificiranih računara i tableta.

Windows 8 je dostupan za dowload i za nadogradnju postojećih operativnih sustava putem interneta na više od 140 tržišta i 37 jezika, kao i na prodajnim mjestima širom svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

''Sa lansiranjem Windows 8, Microsoft razotkriva maštoviti Windows svijetu,“ izjavila je direktorica Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić.

''Ako želite tablet ili računalo, u ovisnosti da li želite koristiti ili kreirati, ili želite raditi ili se igrati - Windows 8 nudi u potpunosti personaliziran doživljaj koji se uklapa u Vaš jedinstveni stil i potrebe.

Ponosna sam što već imamo i prve domaće aplikacije, koje će moći besplatno preuzeti preko Windows Store-a, a to su aplikacije internet stranica: depo.ba, posao.ba, info.ba i harwarebase.net. Sigurna sam da je ovo samo početak i da ćemo vrlo brzo povećati broj sadržaja razvijenih za korisnike u Bosni i Hercegovini“, dodala je Zukić-Krivdić.

Windows 8 je dostupan u prodaji u dvije verzije, Windows 8 i Windows 8 Pro, te za poslovne korisnike u verziji Windows 8 Enterprise, koja nudi nove mogućnosti u mobilnoj produktivnosti sa Windows To Go, DirectAccess, i BranchCache, kao i sa pojačanom zaštitom kroz BitLocker i AppLocker.

Istovremeno se lansira i novi član Windows porodice dizajniran za tablete na ARM procesorima, Windows RT koji na ovim uređajima dolazi unaprijed instaliran.

Windows 8 donosi i novi, brzi i tečni Start ekran, koji korisnicima omogućava pristup aplikacijama i sadržajima koji su im najbitniji, te potpuno novi Internet Explorer 10 koji je savršen za dodir sa ugrađenim cloud mogućnostima sa SkyDrive, pripćeno je iz Microsofta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close