New York

Microsoft predstavio novitete: Surface Studio, Surface Book i7, Paint 3D

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2016. u 06:51 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je u srijedu u New Yorku predstavio zanimljive hardverske novitete i ponešto softverskih novosti koje nas očekuju u nadogradnji Windows 10 OS-a.

Predstavljen je Surface Studio čime su potvrđene dugotrajne spekulacije o all-in-one PC-u, kojim Microsoft u potpunosti želi redefinirati koncept stolnog kompjutera.

Nadogradnja Windowsa 10 donosi hrpu novih 3D funkcija, a nova verzija Microsofotvog operativnog sustava društvenija je nego ikad. Uz to, Microsoft je pokazao kako je odlučan u namjeri da tehnologiju virtualne stvarnosti približi širokim masama.

Surface Studio

Predstavljen je Surface Studio s 28-inčnim Pixsel Sense displejom od 12,5 milimetara za kojeg Microsoft tvrdi da je riječ o najtanjem ikad proizvedenom zaslonu.

Surface Studio ima Intel Core procesor, hibridni hard disk od 2TB i NVIDIA GPU i integrirane zvučnike, HD kamerom i 13,5 milijuna pixsela. Zaslon je osjetljiv na dodir i funkcionira s olovkom Surface Pen, a Microsoft je predstavio i Surface Dial, haptički kontroler koji će nadopunjavati olovku, miša i tipkovnicu. Početna cijena u prednarudžbama za Surface Studio je 2999 dolara, a za Surface Dial 99 dolara.

Predstavljen Surface Book i7

Microsoft je predstavio unaprijeđenu verziju svojeg Surface Book računala, čije su glavne odlike snažan hardver i visoka autonomija.

Kako se temelji na Intelovom i7 procesoru šeste generacije, nova serija Surface Book računala na tržištu će se pojaviti pod imenom Surface Book i7. Na zahtjev korisnika uvećan je kapacitet baterije te ona sada nudi autonomiju od 16 sati.

Panos Panay (voditelj Surface odjela u Microsoftu) se prilikom predstavljanja računala pohvalio činjenicom da se na tržištu trenutačno ne postoje konkurentska računala koja nude slične performanse u kombinaciji sa sličnom autonomijom baterije. Također, Surface Book i7 je prema njegovim riječima triput snažniji od Appleovih Macbookova.

Što se tiče ostalih značajki, Surface Book i7 ima 13,5-inčni PixelSense zaslon s rezolucijom od 3000 x 2000 piksela (s gustoćom prikaza od 267 ppi-a), grafički aspekt računala čini Nvidia GeForce GTX 965M s 2 GB GDDR5 memorije, TMP čip, stereo zvučnici s podrškom za Dolby Audio Premium, 8-megapikselnu stražnju kameru s autofokusom i snimanjem 1080p sadržaja te prednju 5-megapikselnu kameru s podrškom za Microsoft Hello funkcionalnost.

Od priključaka dostupni su dva USB 3.0 priključka, mini DisplayPort te utor za SD kartice. Tu je i operativni sustav Windows 10 Pro, magnezijsko kućište te podrška za Wi-Fi (802.11 ac) i Bluetooth 4.0.

Korisnici će moći izabrati između tri različite verzije računala koje se razlikuju po količini RAM-a i interne memorije (od 8 do 16 GB RAM-a te od 256 GB do 1 TB interne memorije putem SSD diskova).

Kao i obično za Surface Book računala, cijene će biti visoke i kreću se u rasponu od 2399 dolara za početni model do 3299 dolara za najskuplji model s 16 GB RAM-a i SSD diskom od 1 TB. Dimenzije Surface Book i7 računala iznose 312,3 x 232,1 x 13 do 22,8 milimetara, dok težina iznosi 1,647 kilograma.

Nove funkcije Windows 10

Microsoft je još u kolovozu izbacio nadogradnju s ozbiljnim izmjenama operativnog sustava koje su zahvatile osobnog asistenta Cortanu. Početkom sljedeće godine stiže nova verzija Windowsa 10 koja će imati hrpu novih funkcija, s naglaskom na 3D tehnologiju i virtualnu stvarnost.

Ova takozvana Creators Edition uključuje jednostavnije povezivanje i komunikaciju jer će se aplikacije za komuniciranje, mailovi, chatovi i ostali sada nalaziti na jednom mjestu, a korisnici Androida SMS-ove će primati i na kompjutoru.

Paint je postao Paint 3D

Nakon dvadeset godina, predstavljena je nova verzija aplikacije Paint. Osim novog sučelja, aplikacija ima novo ime Paint 3D i imat će daleko više opcija za dizajniranje 3D objekata, što je u skladu s vizijom kompanije u čijem je fokusu virtualna i proširena stvarnost pa bi se trebao super slagati s HoloLensom.

Nadogradnja uključuje i partnerstvo sa SketchUp, online zajednicom za 3D kreacije, koja već ima nekoliko milijuna korisnika. Partnerstvo će korisnicima omogućiti lakše korištenje gotovih 3D objekata koji su tamo dostupni i njihovu integraciju u vlastite 3D crteže. Predstavljena je nova funkcija koja se zove Windows Capture 3D Experience, koji korisniku omogućava da snimi objekt u fizičkom svijetu i jednostavno ga u 3D tehnologiji prenese u digitalno okruženje, što su na demonstrirali na primjeru dvorca od pijeska.

HoloLensu se pridružuje hrpa jeftinijih setova

Predstavljena je nova aplikacija HoloTour koja, tvrdi Microsoft omogućava istraživanje i interakciju s mjestima i gradovima diljem svijeta. Iako napravljena za HoloLens, funkcionirat će i drugim setovima za virtualnu stvarnost.

Osim toga, otkrili su kako će Acer, Asus, Dell, HP I Lenovo proizvoditi setove za virtualnu stvarnost kompatibilne s Windows 10, a početna cijena će iznositi 299 dolara, odnosno nekoliko puta jeftinije od gaming VR setova Oculus Rift i HTC Vive.

Kopirati
Drag cursor here to close