Zanemareno ime

Međunarodni skup u Mostaru: Tko je bio Stjepan Kosača?

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2016. u 11:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održava se dvodnevni međunarodni skup "Povijesno nasljeđe hercega Stjepana Vukčića Kosače" na kojem će znanstvenici i povjesničari pokušati baciti novo svjetlo na tu povijesnu osobu po kojoj Hercegovina nosi ime.

Uoči početka znanstvenoga skupa hrvatski povjesničar i redoviti profesor povijesti na Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić kazao je kako je povijest subjektivna stvar te da od promatrača ovisi kako će se interpretirati određeno vrijeme i koje će se poruke iz toga vremena izvlačiti.

''Cijela konferencija usmjerena je na to da se baci novo svjetlo na doba vladavine hercega Stjepana Kosače, s namjerom da se vidi koliko je srednjovjekovna tradicija danas aktualna, što ona danas znači i na koji se način koristi. To bacanje svjetla podrazumijeva poglede u duboku prošlosti, ali i to kako se tradicije tijekom vremena prenose te kako se mijenjaju'', kazao je Ančić.

Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Božo Goluža kazao je kako je ovim znanstvenim skupom, koji se održava na 550. obljetnicu smrti hercega Stjepana Kosače, želi odati počast tom velikanu hrvatske povijesti i pokloniti mu dužnu pozornost.

''Nažalost, naš školski sustav, posebice u nekim prijašnjim vremenima, nije bio najbolji. Vrlo je zanimljivo kako je u školskom udžbenicima puno veća pozornost posvećena nekim drugim ljudima iz povijesti, nego čovjeku po kojemu naša zemlja nosi ime'', istaknuo je profesor Goluža.

Ivo Lučić s Hrvatskoga instituta za povijest naglasio je kako je Stjepan Vukčić Kosača jako važna osoba za hrvatsku povijesti i današnji hrvatski identitet.

''Nakon ovoga skupa barem će malo biti jasnije tko je bio Stjepan Vukčić Kosača. Zbog ograničenih izvora i drugih resursa, nikada nećemo imati apsolutnu i konačnu istinu, ali će ovo istraživanje svakako biti korak naprijed u sagledavanju naše povijesti, a i Kosače'', zaključio je Lučić.

Kopirati
Drag cursor here to close