Istraživanje

Medicinske greške krive za svaku treću smrt

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2016. u 09:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svake godine uslijed medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Johns Hopkins.

U radu objavljenom u znanstvenom časopisu "The BMJ" navodi se da su time medicinske greške, kao uzrok smrti, pretekle bolesti respiratornih organa i postale treći vodeći uzrok smrti u SAD-u, prenose američki mediji.

Američki Centri za kontrolu bolesti vode službenu statistiku o vodećim uzrocima smrti u SAD-u, ali istraživači ovog sveučilišta smatraju da je način Centara za prikupljanje podataka propustio da na odvojenom mjestu klasificira medicinske greške na izvodima iz matične knjige umrlih.

Istraživači smatraju kako medicinske greške ne trebaju biti sinonim za loše liječnike, ali predstavljaju sustavne probleme, uključujući lošu koordinaciju, nedostatak ili nedovoljno korištenje zaštitnih mreža, kao i dodatak neopravdanim varijacijama u obrascima liječničkih ordinacija, koje nemaju opravdanje.

"Ljudska greška je neizbježna. Iako ne možemo u potpunosti eliminirati ljudske greške, možemo bolje sagledati problem kako bi dizajnirali sigurnije sisteme i ublažili učestalost, vidljivosti posljedice takvih grešaka", navodi se u ovom časopisu.

Kopirati
Drag cursor here to close