Panel diskusija

McGuffie: Reforme bi trebale stvoriti radna mjesta mladima

Sci-Tech / Flash | 09. 01. 2015. u 17:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosna i Hercegovina i njeni mladi ljudi mogu mnogo toga da dobiju od pristupanja BiH Europskoj uniji. Smatramo da će europske reforme i napredovanje ka EU omogućiti stvaranje radnih mjesta za mlade ljude u BiH", izjavio je danas u Sarajevu glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH Andy McGuffie.

On je sudjelovao u panel diskusiji o temi "Važnost uloge mladih u procesu europskih integracija za balkanske zemlje" koja se odvija u sklopu Follow up meetinga, koji se održava svake godine u drugoj zemlji Balkana, u organizaciji neke od nacionalnih sekcija Mladih europskih federalista (JEF). Ove godine domaćin je nacionalna sekcija JEF BiH.

"Veoma smo zadovoljni da BiH ima takve mlade ljude koji su uspostavili ovu grupu mladih federalista", istaknuo je McGuffie dodajući da sve institucije u BiH trebaju da se okrenu mladima ove zemlje i uzmu u obzir njihove probleme i zabrinutosti.

Predsjednica Mladih europskih federalista BiH Irma Omerović naglasila je značaj podizanja svijesti mladih o važnosti europskih integracija. Dodala je da će sudionici panel diskusije, većinom mladi ljudi, dati svoj osobni ostvrt na cjelokupnu situaciju, te pokušati da pronađu neku zajedničku poruku i ukažu na važnost ove teme kada su u pitanju sve zemlje Balkana, a ne samo BiH.

Kao sveučilišni profesor Samir Lemeš svakodnevno je u kontaktima s mladima i ono što je interesantno, kako kaže, jeste je da mladi Europsku uniju vide samo kao potencijalno buduće mjesto boravišta. "Oni svoju budućnost slabo vide u BiH i mislim da bi ovakvi susreti i organizacije mogle pomoći da se to promijeni, odnosno da mladi vide da imaju priliku da se njihov glas čuje i da imaju šansu da nešto promijene", potcrtao je Lemeš.

Predsjednik Naše stranke i poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Denis Gratz smatra da odgovornost prije svega leži na institucijama vlasti u BiH, odnosno da se što više u programima i proračunskim sredstvima posveti pažnja problemima mladih i da ih uključe u sve ono što se odnosi na njih, a to su prije svega segmenti obrazovanja, kulture, sporta, perspektive njihovih zaposlenja i drugo.

Druga mogućnost da mladi otvore nove perspektive za sebe i ukupno društvo, kako je dodao, jeste njihovo djelovanje u nevladinom sektoru, kao i veći angažman u politici.

Kopirati
Drag cursor here to close