Građa mozga

Ljudski intelekt doveden u pitanje - Imamo neurona kao i majmuni

Sci-Tech / Flash | 02. 03. 2012. u 14:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U neurologiji se ustalilo mišljenje da čovjekov mozak sadržava oko 100 milijardi neurona, odnosno živčanih stanica, što je puno više nego ostali živi i neživi svijet na kugli Zemaljskoj, no novo istraživanje je ozbiljno poljuljalo taj aspekt ljudske superiornosti.

Naime, brazilska neurologinja dr. Suzana Herculano-Houzel otkrila je da ljudski mozak ustvari ima oko 86 milijardi neurona. Iako se ta brojka nama laicima čini i dalje pozamašnom, isti broj živaca u mozgu imaju i pavijani.

"14 milijardi neurona manje zvuči kao mala razlika, no toliko živčanih stanica u mozgu imaju pavijani", rekla je stručni časopis Nature dr. Suzana Herculano-Houzel, voditeljica projekta.

Dr. Herculano-Houzel je do svojih spoznaja došla na pomalo gnjusan način - mozgove četvorice muških donatora koji nisu imali neurodegenerativne bolesti pretvorila je u juhu kako bi mogla dobiti točan broj staničnih jezgri neurona.

"Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se pomirim sa idejom kako ću ljudski ili životinjski mozak pretvoriti u juhu, no ta metoda je otkrila stvari koje dosada nismo mogli saznati", rekla je dr. Herculano-Houzel.

Iako ovi rezultat pokazuju da smo preko noći "postali gluplji", mi i dalje držimo superiornost nad ostalim bićima jer imamo puno više neurona u dijelovima mozga zaduženim za ponašanje i kognitivne mentalne procese.

Kopirati
Drag cursor here to close