Za koju godinu

Kvesić: SKB Mostar će uskoro početi s transplatacijskim programom

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2016. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak navečer upriličena donatorska večer za banku koštane srži na kojoj su se okupili brojni predstavnici iz javnog života u BiH.

Svrha akcije bila je prikupljanje novčanih sredstava nužnih za osnivanje banke matičnih stanica, koja će biti smještena u Mostaru te za tipizacije i nabavku medicinske opreme za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar u razvoju HLA laboratorije.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić kazao je kako je ovaj projekt jako bitan kako bi se djeca i svi bolesnici mogu liječiti u Mostaru.

''Naša bolnica će brzo tehnološki i tehnički biti spremna liječiti bolesnike, samo je potrebna banka koštane srži. Mi smo na putu i da krenemo sa transplantacijom, poslali smo liječnike na specijalizaciju. Za koju godinu se nadam kako će naša bolnica biti spremna raditi potpuni transplantacijski program'', kazao je dr. Kvesić koji zajedno s dr. Jadrankom Knežević predvodi stručni tim u vezi ovog projekta.

''Ostavimo srce za bolesnike koji čekaju transplantaciju'', kazala je dr. Knežević, istaknuvši kako svi silno žele pomoći bolesnicima da se što bolje, brže i kvalitetnije liječe u svojoj zemlji.

Nejra Musić, oboljela s 15 godina, kazala je kako je imala veliku podršku obitelji i prijatelja, uz čiju se podršku izliječila.

''Svi oboljeli moraju napustiti zemlju i tražiti pomoć, kao što sam i ja. Vjerujem kako je osnivanje banke koštane srži pun pogodak, i hvala svima koji pomažu da se to i ostvari'', kazala je Nejra.

Dr. Bakir Nakaš, jedan od članova Udruge NVO Mala koja je nositelj ovog projekta, zahvalio je Mostaru za organizaciju donatorske večeri. Istaknuo je kako će novi zakon o transplantaciji otvoriti oči ljudima a izrazio je želju da se bh. javnost potakne na doniranje organa, što je dosad bila rijetkost.

Gostima se putem videolinka obratio kardinal Vinko Puljić pozdravivši akciju te pozvao sve ljude da se uključe i svojim doprinosima, koliko tko može, pomogne kako bi banka koštane srži što prije zaživjela. Putem video linka obratio se i bh.tenisač Damir Džumhur čija je sportska oprema, kao i oprema drugih bh. sportaša, bila na revijalnoj aukciji.

Tipizacije uzoraka krvi trenutno se rade u KBC Zagreb i do sada je tipizirano oko 1000 uzoraka. Cijena jedne tipizacije je 400 eura. Za sada je BH Registar s tipiziranim uzorcima u sklopu Hrvatskog registra, što je još jedan pokazatelj koliko KBC Zagreb i Hrvatska istinski pomažu.

S bankom koštane srži u Bosni i Hercegovini, tipizacije i transplantacije bi se radile u bh. centrima po znatno nižim cijenama što će za građane biti spas i nada za novi život.

Pozivom na broj 092 890 890, doniraju se dvije marke za banku koštane srži.

Kopirati
Drag cursor here to close