Nema smetnji

Kreće testiranje: U digitalizaciju uvesti i komercijalne televizije

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2015. u 17:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavko Matanović izjavio je danas u Sarajevu da je u tijeku montaža opreme za digitalno emitiranje TV programa u Bosni i Hercegovini i da bi u sljedećih 15 do 20 dana trebalo započeti testiranje digitalnog signala.

Inforamirajući članove Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o procesu digitalizacije, Matanović je kao problem u prelasku sa zemaljskog na digitalno emitiranje TV progama naveo nedostatak korporacije javnih RTV servisa koja bi upravljala digitalnom mrežom.

Podsjećajući da je formiranje korporacije javnih RTV servisa predviđeno zakonom, Matanović je ocijenio kako bi rješenje moglo biti formiranje nekog zamjenskog upravljačkog mehanizma, odnosno operatera koji će moći dobiti dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije i upravljati mrežom.

Ministar komunikacija i prometa naglašava da nema smetnji da prvi val digitalizacije, osim tri javna RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i RTV FBiH, ne obuhvati i komercijalne RTV emitere.

U okviru rasprave o informaciji Ministarstva komunikacija i prometa o dosadašnjoj realizaciji Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH, Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma usvojilo je zaključak kojim se ovom ministarstvu daje podrška za inicijativu za izmjenu strategije za prelazak sa zemaljskog na digitalno emitiranje.

Povjerenstvo je zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u procesu digitalizacije pokrene mjere na planu stvaranja potrebnih uvjeta za uvođenje komercijalnih TV postaja u paket digitalnih kanala, istovremeno s javnim RTV servisima.

Od Zastupničkog doma Povjerenstvo će zatražiti da zaduži Vijeće ministara da u suradnji s entitetskim vladama intenzivira aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog mrežnog operatera.

Kopirati
Drag cursor here to close