Mostar

Korak prema izvrsnosti: Promoviran priručnik za nastavnike

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2016. u 13:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je upriličena promocija Priručnika o stjecanju nastavničkih kompetencija tijekom redovitog studija. Jedna od autorica Priručnika, prof. Lucijana Boban u izjavi za medije je kazala kako je u priručniku prezentiran način kako su provedeni kolegiji odnosno predmeti koji nose nastavničke kompetencije.

Po njenim riječima, prednost priručnika je u tome što je u njemu prezentiran način kako su provedene kompetencije na razini europskog standarda kvalifikacije što podrazumijeva najmanje 60 ECTS bodova iz kolegija s nastavničkim kompetencijama, što je u Republici Hrvatskoj definirano Zakonom o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.

Boban je dodala kako je važno istaknuti kako na svim razinama BiH nije donijet nikakav zakonski okvir o spomenutom europskom standardu o 60 ECTS bodova.

"Priručnik je namijenjen stručnim službama Filozofskog fakulteta kao pomoć pri radu te studentima koji u njemu mogu pronaći korisne informacije o tome gdje, kada i kako mogu dobiti određene kompetencije i zašto su one važne", kazala je Boban. Također, namijenjen je i svim fakultetima u kojima se školuje nastavnički kadar.

Asistentica na Filozofskom fakultetu na nastavničkim kolegijima prof. Ines Perić kazala je kako su nastavničke kompetencije iznimno važne jer je neovisno od stručnih kompetencija koje se stječu tijekom studija važno da studenti steknu i nastavničke kompetencije budući da je to njihova primarna profesija.

"Smatrali smo važnim, unatoč tome što još uvijek nije donesen zakon o nužnih 60 ECTS bodova, napraviti potrebne prilagodbe o stjecanju nastavničkih kompetencija kako bi naši studenti bili kompetentni na europskom tržištu", kazala je Perić.

"Dug je put do izvrsnosti i ovo je još jedan korak koji čine Filozofski fakultet i naši profesori kako bi akademski sustav napravili izvrsnim. Priručnik o stjecanju nastavničkih kompetencija ocijenjen je regionalno važnim. Mnoga sveučilišta su već izrazila želju da se predstavi kod njih da se tiska više izdanja i da bude okvir za razumijevanje nastavničkih kompetencija i to ne samo na razini BiH. Ovaj priručnik je u skladu s europskim standardima i ovo je jedan važan iskorak prema još većoj izvrsnosti", kazao je u izjavi za medije dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close