Zvuči paradoksalno

Kinezi razvijaju solarne panele koji će generirati energiju iz kišnih kapi

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2016. u 13:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvoj tehnologije koja bi omogućila da solarni paneli mogu iskoristiti i kišne kapi za proizvodnju električne energije još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, iako znanstvenici vjeruju kako će uspjeti napraviti ono što je mnogima izgledalo kao nemoguće.

Bitka za "zelenu energiju" je zapravo bitka za Zemlju, a ako uspije novi koncept to bi mogao biti ogroman korak naprijed u očuvanju naše planete.

Pitanje je, naravno, koliko će cijela priča koštati prosječnog čovjeka, jer ni solarni paneli, bez obzira što gotovo sve zemlje daju subvencije za ugradnju, još uvijek nisu toliko cjenovno prihvatljivi za masovniju ugradnju.

Jedan od glavnih parametara izračuna isplativosti ugradnje solarnih panela je broj sunčanih dana. Što je manji broj sunčanih dana, to je granica isplativosti niža, odnosno treba više vremena da se povrate uložena sredstva, ali kineski znanstvenici su razvili posebne solarne panele koji energiju mogu proizvoditi i iz kišnih kapi, piše Zimo.co.

Solarne ćelije su prekrivene debelim slojem grafena, na kojem se zadržavaju kišne kapi stvarajući jednu vrstu prirodnog kondenzatora, pojednostavljeno rečeno razlika u energiji elektrona na grafenu i iona iz vode proizvodi električnu energiju.

Na ovaj način se eliminira najveći problem aktualnih solarnih panela, jer sunce više nije jedino što je potrebno za proizvodnju električne energije.

U ovoj fazi najveći je problem niska energetska učinkovitost u odnosu na klasične solarne panele, koji imaju učinkovitost od 22 posto kod pretvaranje sunčeve energije u električnu energiju. Za razliku od njih, paneli koje razvijaju Kinezi imaju samo 6,5 posto prosjek kod pretvaranja energije.

Ukoliko to uspiju riješiti, ovo bi moglo biti jedno od najboljih, ako ne i najbolje rješenje za savršenu zelenu energiju...

Kopirati
Drag cursor here to close