Cilj

Kinezi osvajaju tamnu stranu Mjeseca

Sci-Tech / Flash | 18. 08. 2015. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda da c´e Kinezi otic´i na tamnu stranu Mjeseca jer su njihovi znanstvenici uspješno testirali elektroenergetski sustav nosača rakete „Dugi marš 5“, koji c´e biti upotrijebljen za misiju na Mjesec nazvanu „Chang-5“ 2017. godine, javila je Sinhua.

Motori rakete su pokrenuti sa zemlje, što je dobar finalni test prije lansiranja planiranog za narednu godinu, priopćila je Državna uprava za znanost, tehnologiju i industriju za narodnu obranu.

Kina ima cilj postati prva zemlja koja c´e da sletjeti na Mjesečevu stranu koja se ne vidi sa zemlje i izgradi kamp za astronaute u narednih nekoliko godina. Misija predviđa i izradu sondi na toj strani Mjeseca, test prijenosa podataka i komunkacijskih sposobnosti…

O takozvanoj tamnoj strani Mjeseca ne zna se mnogo i ona nikada nije dovoljno istražena.

Američki astronaut Jack Smith predložio je da se ona istraži 1970. godine, ali je NASA njegov prijedlog odbila, navodec´i da je strana koja se ne vidi sa Zemlje neravna i opasna, podsjeća kineska Državna uprava.

Kina je spremna surađivati s drugim zemljama u vezi sa ovom misijom, ali je problem u tome što je NASA- i zabranjeno da radi s Kinom. Kineska nacija je, pored ruske i američke, jedina koje je sletjela na Mjesečevu površinu, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close