Sigurnost

Kineska vojska se prepala Apple Watcha

Sci-Tech / Flash | 17. 05. 2015. u 21:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi pametni Appleov ručni sat, Apple Watch, vjerojatno će biti izuzetno popularan u Kini, ali ovakvi satovi predstavljaju ozbiljnu prijetnju po Narodnooslobodilačku vojsku Kine koja broji 1,6 milijuna vojnika, piše američka televizija NBC.

To upozorenje dolazi u trenutku kada kineska vlada nastoji povećati cyber sigurnost i "zatvoritii" sigurnosne rupe koje su stvorile strane tehnologije.

"Od trenutka kada vojnik stavi uređaj koji je u stanju napraviti snimku visoke rezolucije, slikati, procesuirati i prebaciti podatke, vrlo ga je lako pratiti ili otkriti vojnu tajnu", upozorava se u članku službenog lista kineske vojske Liberation Army Daily, prenio je Tanjug.

Upozorenje, u kojem se ne navode imena kompanija koje proizvode pametne telefone, je uslijedilo nakon izbijanja jednog incidenta u istočnoj Kini, kada je novi vojnik dobio pametni sat od djevojke i pokušao iskoristiti uređaj kako bi uslikao suborce.

Vođa tima ga je, međutim, zaustavio i prijavio nadležnim organima, koji su zatim poručili da takvi uređaji mogu naštetiti vojnim akcijama i sigurnostima.

"Korištenje uređaja s pristupom internetu, informacijama o lokaciji, kao i s funkcijama za glasovno pozivanje, treba biti promatrano kao kršenje propisa o nacionalnoj sigurnosti kada ga koristi vojno osoblje", navodi se članku u listu kineske vojske.

Ni kinesko ministarstvo obrane niti podružnica Applea u Kini nisu želeli dati komentar, ali su pojedini članovi kineske vojske, koje je kontaktirala američka mreža NBC, potvrdili kako je korištenje pametnih satova i drugih "pametnih" uređaja zabranjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close